Anul 2008 a fost unul al fuziunilor si tranzactiilor pe piata de curierat din Romania, aceste procese ducand la o piata mai matura si mai bine consolidata.
Pe o piata locala inca neconsolidata si imatura, unde volumele nu sunt foarte mari, dar marjele de profit sunt mult peste cele din tarile vestice, GeoPost, o subsidiara a Postei Franceze, impreuna cu turcii de la Yurtici Kargo, au decis, in martie 2008, achizitionarea a 80% din actiunile companiei de curierat Pegasus, printr-o tranzactie estimata la 4 mil. euro.

Este esential pentru piata de curierat locala sa capete valoare internationala prin venirea marilor nume din piata mondiala. Pentru Pegasus, aceasta achizitie reprezinta o mare realizare: dupa finalizarea procedului de rebranding, cel mai probabil la inceputul lui 2010, Pegasus va deveni DPD, un nume recunoscut in toate colturile lumii”, caracterizeaza James Gray-Cheape, director general Pegasus Courier, importanta si consecintele tranzactiei dintre Pegasus si GeoPost.

Reprezentantul Pegasus adauga ca aceasta achizitie inseamna si o imbunatarire substantiala a calitatii serviciilor datorita tehnologizarii de care dispune GeoPost.

Dupa aceasta tranzacite, cei de la Pegasus isi propun sa ajunga, in urmatorii trei ani, in primii trei jucatori de pe piata de curierat din Romania, ceea ce inseamna o cota de piata de circa 20%. “Evenimentele incepute in 2008 vor contribui foarte mult la consolidarea pietei interne de curierat, proces care va continua in urmatorii ani, transformand piata intr-una foarte competitiva, asemanatoare celor din Vestul Europei”, a mai declarat, pentru Wall-Street, directorul general al Pegasus Courier.

Acesta mai spune ca anul 2008 pe piata autohtona de curierat ar putea fi numit “anul investitiilor”, in timp ce anul 2009 va fi “anul maturizarii”.

Cea mai mare tranzactie: DHL cumpara Cargus pentru 50 mil. euro

Compania germana DHL a cumparat, in aprilie, integral firma de curierat intern Cargus, valoarea tranzactiei fiind estimata de surse din piata la 50 mil. euro.

Achizitia companiei Cargus face parte din strategia DHL International Romania de a ramane primul jucator pe piata locala de curierat expres.

Negocierile dintre cele doua companii au inceput in 2006, cand DHL a abordat pentru prima data Cargus, incepand astfel acest parteneriat pe termen lung.

Conform acordului, cele doua companii vor continua sa opereze ca entitati separate, pastrandu-si angajatii, marcile si tipurile de servicii. Gian Sharp va conduce noua echipa comuna de management, iar Augustin Plesea isi va pastra pozitia in echipa de management in calitate de Consilier General.

Curiero, intre Asesoft si TCE

Dupa ce in martie anunta a vandut un pachet de 25% din actiuni catre Asesoft Distribution, Curiero s-a razgandit si a decis, in iunie, fuziunea cu TCE, divizia de logistica a grupului RTC.

Dupa fuziune, compania este controlata de doi actionari principali: RTC va detine 70% din actiuni, restul de 30% fiind impartite intre asociatii firmei Marchesa SA, care detine acum 99,9% din actiunile Curiero, si George Cosmin Coman, cu restul de 0,1%.

Activitatile Curiero si TCE Logistica sunt complementare: Curiero face posta si curierat, in vreme ce 60% din rulajul total al TCE reprezinta segmentul de cargo (LTL - "less than truckloading").

Cele doua companii au acum, insumat, o cifra de afaceri de 26 de milioane de euro (Curiero - 15 mil. euro si TCE - 11 mil. euro) si o cota de piata de aproape 20%.

Americanii de la UPS au preluat TCS


In martie, americanii de la UPS au anuntat preluarea integrala a furnizorului lor de servicii, autorizat in Romania, Trans Courier Service (TCS), dupa o tranzactie estimata la 8-9 mil. euro.

TCS este furnizorul de servicii autorizat al UPS in Romania din momentul infiintarii sale, in anul 2000.
Cu sediul in Bucuresti, TCS furnizeaza servicii de curierat international in Capitala, Timisoara si Constanta si face legatura cu reteaua globala UPS prin intermediul unei curse aeriene zilnice intre Bucuresti si Koln.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri