Producatorul de gaze naturale Petrom, care asigura circa o treime din necesarul de gaze al Romaniei, va pune de astazi in functiune Sonda de la Paraieni si va inchide combinatul chimic Doljchim, resursele acestora de gaze vor putea fi folosite de populatie.
"Sonda Petrom de la Paraieni ar urma sa fie pusa in functiune luni (n.r. 5 ianuarie 2009). Are o capacitate de 200.000 metri cubi gaze/zi. Sunt acolo niste rezerve de gaze care ar putea fi folosite", a explicat, citat de NewsIn, directorul general al transportatorului national de gaze Transgaz, Ioan Rusu.

Tototdata, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca "cei de la Petrom ne-au asigurat ca o sa inchida luni Combinatul Doljchim, care consuma 1,2 milioane mc gaze/zi, deci se mai disponibilizeaza circa 1,2 milioane mc/zi". Potrivit ministrului, Petrom avea deja in program inchiderea temporara a combinatului Doljchim.

Aceste decizii nu au legatura cu razboiul gazelor dintre Ucraina si Gazprom, sustin reprezentantii autoritatilor romane.

Totodata, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat intr-o interventie telefonica la postul Realitatea TV ca "anul acesta avem o rezerva mai mare decat s-a prognozat, de exemplu Romgaz si-a constituit o rezerva cu aproape 30% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut".

In plus, acesta a adaugat ca "Petrom are o productie destul de buna, chiar am discutat astazi (sambata, n.r.) de dimineata cu directorul general de la Transgaz sa mai facem o conexiune cu o noua sonda de gaze de aproape 200.000 de normali metri cubi pe zi de la Paraieni, iar practic productia interna este in momentul de fata acoperitoare".

Pe de alta parte, Videanu s-a referit si la scaderea productiei in cazul industriei consumatoare de gaze, din cauza crizei economice. "Trebuie sa recunosc, totodata, ca productia industriala consumatoare de gaze a scazut foarte mult in aceasta perioada si stim foarte bine ce se intampla in industria ingrasamintelor chimice: datorita pierderilor de piete externe, consumul s-a redus destul de mult. Aceasta este o situatie care creeaza un avantaj in ceea ce inseamna asigurarea cu gaze a populatiei si a economiei", a spus ministrul economiei.

Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze, din care doua treimi sunt asigurate de Petrom (detinuta de grupul austriac OMV) si de producatorul de stat de gaze naturale Romgaz, iar o treime este importata din Rusia, de la cel mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom, prin companii intermediare.

Debitul gazelor naturale rusesti livrate Romaniei au scazut brusc cu 32%, ca urmare a disputei pe care o au Rusia si Ucraina, din data de 2 ianuarie 2009. Volumul zilnic de gaze ruse importat de Romania se ridica in mod obisnuit la 10 milioane de metri cubi, iar vineri seara acesta a fost mai mic cu circa 3 milioane de metri cubi, a explicat directorul Transgaz, Ioan Rusu. El a dat insa asigurari ca Romania este pregatita sa faca fata unei scaderi a presiunii gazului pentru ca va folosi resursele din depozitele de gaz.

Adriean Videanu a declarat sambata ca Romania nu are niciun fel de probleme in privinta asigurarii cu gaze naturale si ca scaderea debitului gazelor livrate din Rusia catre Romania cu 32% va dura pana la 11 ianuarie 2009.

La randul sau, directorul general al Dispeceratului de Echilibrare Comerciala in cadrul Transgaz, Marius Stroia, a precizat ca parametrii sistemului national de transport: transport, presiune, debit, sunt conform solicitarii utilizatorilor sistemului de transport, "deci probleme nu sunt".

Moscova a suspendat livrarile gazelor catre Kiev, in 1 ianuarie 2009.

Romania foloseste in sezonul rece gazele inmagazinate in timpul verii, in depozitele Romgaz.
Romgaz opereaza sase depozite proprii subterane de gaze naturale proprii care se afla la: Sarmasel, Cetatea de Balta (in bazinul Transilvaniei), Bilciuresti, Balaceanca, Urziceni si Ghercesti (in zona extracarpatica). Compania mai detine depozite in asociere la Targu Mures (cu firma Depomures) si la Nades (cu firma Amgaz).

Cele trei depozite ale Romgaz din apropierea Capitalei (de la Balaceanca, Urziceni si Bilciuresti) pot asigura de exemplu consumul zilnic de gaze naturale al Bucurestiului. Consumul de gaze naturale al Capitalei se ridica la 14-16 milioane metri cubi de gaze/zi in sezonul rece.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri