Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat astazi ca la ora 8.53 a fost sistata livrarea gazelor prin statia Mediesu Aurit, prin care intrau 2,5 milioane metri cubi gaze pe zi si se va trece la scenariul stabilit marti pentru aceasta situatie.
Update 4: Videanu: Gazprom da asigurari ca furnizeaza cantitatea de gaz contractuala

Gazpromul da asigurari ca furnizeaza cantitatea de gaz contractuala catre Wintershall si Imex, cei doi importatori principali din Romania, si isi declina responsabilitatea neajungerii gazului in Romania, a declarat ministrul economiei Adriean Videanu.

"Cel putin Gazpromul ne asigura ca el furnizeaza cantitatea de gaz contractuala catre Wintershall si Imex, cei doi importatori principali in Romania, dansii declinand responsabilitatea neajungerii gazului in Romania. Am discutat si cu autoritatile ucrainiene si speram cu maine, dupa intalnirea de la Moscova, sa avem un raspuns. Dar in strategia pe care am adoptat-o nu tinem cont de raspunsul pe care maine il asteptam de la Moscova", a spus Videanu.

Ministrul economiei a mai spus ca populatia nu va avea de suferit din cauza sistarii furnizarii de gaze, dar daca temperaturile vor scadea sub minus 15 grade o parte din agentii economici ar putea fi obligati sa-si intrerupa activitatea.

Oficialul a anuntat ca s-a declarat stare de urgenta astfel incat operatorul sistemului national de transport al gazelor sa poata functiona in conditii optime.

Videanu a subliniat ca prioritare pentru aprovizionarea cu combustibili sunt populatia si unitatile publice, cum sunt spitalele. De asemenea, ministrul economiei a mentionat ca incepand de maine se va trece la functionarea pe combustibili alternativi. Incepand de astazi, importurile de gaze din Rusia au fost sistate.



Update 3:
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat astazi ca a fost declarata starea de urgenta pentru ca Transgaz sa poata opera sistemul de transport in conditii optime.


Update 2
: Romgaz sustine ca Romania are suficiente gaze naturale pentru inca 100 de zile

Romania va avea gaze pentru inca aproximativ 100 de zile, iar populatia nu va fi afectata de oprirea gazelor naturale de catre Rusia, principalii afectati fiind marii consumatori, a declarat directorul Romgaz, Francisc Toth, citat de NewsIn.

„Oamenii nu trebuie sa isi faca probleme, pentru ca Romania are gaze pentru inca circa 100 de zile, perioada in care, practic, s-ar iesi din iarna. Din cei 60 milioane metri cubi de gaz pe zi cat consuma Romania, consumul populatiei este de 34 milioane metri cubi”, a spus Toth.

Directorul Romgaz sustine ca dupa inchiderea conductei de la Mediesu Aurit, Romania trebuie sa treaca la „planul B”. „Pentru fiecare etapa a acestei probleme exista un plan foarte clar. In acest moment, noi suntem in situatia de a pune in aplicare planul B. Adica, vom limita furnizarea catre marii consumatori, iar CET-urile care au posibilitatea, vor trece pe pacura”, sustine Francisc Toth.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat, miercuri, ca la ora 8.53 a fost sistata livrarea gazelor prin statia Mediesu Aurit, din Satu Mare, prin care intrau 2,5 milioane metri cubi gaze pe zi si se va trece la scenariul stabilit pentru aceasta situatie. Marti, Ministerul Economiei a anuntat livrarile de gaze rusesti au fost sistate prin statia Iasccea 2, din Tulcea, si, prin urmare, statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct era de 4,7 milioane mc/zi.

Premierul Emil Boc a dat asigurari, marti, ca niciun consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livarii gazelor din import, precizand ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.

Update:
Petrom si Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) vor asigura necesarul de pacura si carbune CET-urilor, a declarat ministrul Economiei, Adriean Videanu, citat de NewsIn.

"Am gasit solutia cu Petrom si SNLO. Unele CET-uri mai aveau stocuri de pacura si carbune doar pentru cateva zile, au fost mai lenese. Le vom asigura necesarul de pacura si carbune, nu este nicio problema la niciuna", a precizat ministrul Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, stocurile sunt suficiente pentru a trece peste aceasta iarna.

In prezent, 23 de CET-uri se afla in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, iar Ministerul Economiei are in administrare 16 CET-uri, a mai spus Videanu.

De asemenea, directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a declarat ca a transmis Ministerului Economiei date despre stocurile companiei.

"Avem logistica, rezervele si capacitatea de a produce cantitatea de carbune energetic inferior necesar Romaniei, pentru a traversa criza energetica", a precizat Eugen Davidoiu.

Si compania Petrom este pregatita sa furnizeze, contra cost, aproximativ 70-75 kilotone de pacura pentru CET-uri, pana la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit reprezentantilor companiei.

Rusia a incetat complet astazi tranzitul de gaz destinat Europei pe teritoriul ucrainean, a anuntat purtatorul de cuvant al companiei ucrainene a hidrocarburilor, Naftogaz, Valentin Zemlianski citat de AFP.

Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia, Ungaria si Cehia anuntasera ca aprovizionarea lor cu gaz rusesc a fost oprita in totalitate. Tarile Europei de Vest, mai putin dependente de gazul rusesc, sunt si ele afectate de criza: in Franta, livarile au scazut marti cu peste 70%, iar in Italia cu 90%. Scaderi ale presiunii au fost inregistrate si in Germania. Romania inregistrase marti o scadere cu 75% a volumului de gaz livrat de Rusia.

Gazprom a redus drastic marti dimineata volumul de gaz introdus la frontiera cu Ucraina si destinat consumatorilor europeni. Masura a venit dupa ce Moscova a acuzat Kievul ca fura din acesta pentru a suplini gazul pe care Gazprom a incetat sa i-l furnizeze din cauza neplatii datoriilor.

Gazprom a sistat livrarile de gaze spre Romania

Ministerul Economiei a anuntat marti dimineata ca gigantul rus Gazprom a sistat complet livrarile de gaze prin statia Iasccea 2 si prin urmare statia a fost inchisa pentru a evita depresurizarea. Cantitatea de gaze naturale intrata prin acest punct era de 4,7 milioane mc/zi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri