Compania Rompetrol, controlata de KazMunaiGaz din Kazakhstan nu va importa deocamdata pacura si se bazeaza pe stocurile proprii si productia lunara, desi acestea sunt in cantitati mici fata de necesarul zilnic de pacura, in conditiile actuale.
"Deocamdata nu este cazul de importuri, ne bazam pe stocuri si productia lunara. Daca situatia nu se va solutiona intr-un termen scurt, se analizeaza si alte posibilitati, dar oficial nu s-a stabilit nimic", au declarat reprezentantii companiei, citati de NewsIn.

In acest moment, Rompetrol Rafinare detine in stoc 10.000 tone de pacura, din care 2.000 de tone vor fi livrate joi catre CET Midia. Productia lunara de pacura a companiei este de aproximativ 6.000 tone, potrivit unui comunicat al Rompetrol.

Pe langa pacura, Rompetrol Rafinare produce CLU, Calor economic 3 si Combustibil tip M (Calor Extra), cat si cocs petrolier, capacitatea lunara de productie pentru acesti combustibili alternativi fiind de aproximativ 10.000 tone, mai anunta Rompetrol.

Compania LukOil Romania a anuntat miercuri ca este dispusa sa importe pacura, in privinta asigurarii necesarului zilnic, in timp ce de la Rompetrol ministerul Economiei astepta miercuri un raspuns in acest sens.

Cantitatea pe care statul o va inlocui este de 7 milioane metri cubi gaze/zi (n.r. exact cantitatea care era livrata zilnic prin statiile Isaccea si Mediesul Aurit), cu 7.000 tone pacura/zi. Petrom are totodata capacitatea de a incarca 7.000 tone pacura zilnic. Compania Petrom este dispusa sa furnizeze, contra cost, aproximativ 70-75 kilotone de pacura pentru CET-uri, pana la sfarsitul lunii ianuarie, potrivit reprezentantilor companiei.

Premierul Emil Boc si ministrul economiei au dat asigurari marti ca niciun consumator casnic nu va fi afectat de oprirea livarii gazelor din import, precizand ca una dintre masuri va fi reducerea consumului de gaze la CET-uri, care vor utiliza in perioada urmatoare pacura si carbune.

In prezent, rezerva de stat a Romaniei are 202.000 tone pacura. De asemenea, in depozite exista un stoc de 2,18 miliarde metri cubi gaze naturale. Astfel, gazele ne pot asigura o autonomie pentru 60-80 zile, potrivit ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Potrivit acestuia, stocurile de combustibil sunt suficiente pentru a trece peste aceasta iarna. In prezent, 23 de CET-uri se afla in administrarea Ministerului Administratiei si Internelor, iar Ministerul Economiei are in administrare 16 CET-uri, a mai spus Videanu.

Romania consuma anual circa 17-18 miliarde metri cubi gaze. Dintre aceastea, doua treimi sunt asigurate din productia interna (de Petrom si Romgaz), iar o treime este importata.

Cel mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a sistat de la 1 ianuarie 2009 furnizarea de gaz pentru Ucraina, in urma unei dispute contractuale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri