Pentru piata romaneasca de M&A din 2009, analistii Erste recomanda companiilor stabile, cu suficiente lichiditati disponibile sa achizitioneze in 2009 actiuni din potentialii candidati pentru fuziuni in viitorul apropiat.
Presiunea actuala din economie, care era imprevizibila acum sase luni, si reducerea agresiva a capitalizarii emitentilor BVB ar trebui sa ii determine pe actionarii majoritari ai unor companii precum Turbomecanica sa accepte preluarea de catre un jucator strategic, sustin analistii Erste Bank.

In cea mai delicate pozitii sunt companiile care au creante pe termen lung, precum Flamingo sau Turbomecanica, ce vor resimti din ce in ce mai mult presiunea partenerilor de afaceri.

Daca acest lucru este asociat cu o reducere a productiei, sunt doua motive intemeiate sa accepte oferta de preluare la niveluri foarte scazute comparative cu valoarea lor din 2007.

Din aceste motive, analistii Erste sunt de perere ca managerii romani vor avea nevoie de mai mult timp sa accepte multiplii practicati in piata de M&A.

“In acest context, nu ne asteptam sa vedem multe deal-uri in a doua jumatate a anului acesta, exceptand tranzactiile fortate de situatii exceptionale”, scriu specialistii Erste intr-un raport de analiza.

Pentru Turbomecanica, recomandarea Erste este de vanzare, la un pret tinta de 0,08 lei.

“Compania poate devni atractiva pentru o potentiala preluare, in special daca acel contract cu Ministerul Apararii nu devine functional in 2009. In aceasta situatie, compania va fi fortata sa isi restructureze activitatea. Intr-un astfel de scenariu dramatic, managementul (ce reprezinta si actionariatul majoritar al firmei) poate fi fortat sa gaseasca un investitor strategic, capabil sa remodeleze afacerea”, considera Specialistii Erste.

Portofoliul variat al clientilor Turbomecanica si activele imobiliare ar fi doua din cele mai importante aspecte care fac emitentul atractiv pentru un deal. “Conform unor surse din presa, managementul companiei a declarat ca a primit deja oferte de preluare, dar nu au fost convinsi ca este cel mai bun moment pentru a vinde compania’, se mai scrie in raportul Erste.

Pentru retailerul Flamingo, Erste recomanda acumularea, la un pret tinta de 0,216 lei. “Compania este foarte sensibila la posibilele scenarii privind proasta dezoltare a businessului dar si la amenintarile din sfera macroeconomica.

“Nu luam in considerare nicio posibila prealuare a Flamingo in viitorul apropiat, pentru ca sansele ca un jucator international de valoare sa faca o achizitie in Romania sunt slabe, mai ales in contetul incetinirii afacerilor din retailul electronic. Pe de alta parte, actionarul majoritar nu este dispus sa vanda in acests context dificil, asteptarile sale in ce priveste pretul fiind mult mai mari comparativ cu actuala capitalizare a companiei”, sunt de parere analistii Erste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri