Conducerea Azomures si sindicatele i-au convocat, vineri, pe parlamentarii mureseni, la o discutie despre situatia combinatului si posibilitatea promovarii unei legi de subventionare a ingrasamintelor chimice pentru agricultura.
Directorul comercial al Azomures, Mihai Ogrean, a prezentat la intalnirea cu sase dintre cei 12 parlamentari mureseni, precum si mai multi lideri sindicali, solutiile pentru reluarea si continuarea, dupa repornirea instalatiilor, a activitatii la combinatul chimic.

Conducerea a cerut sa primeasca gaz mai ieftin, eventual din productia interna, astfel incat in pretul acestei materii prime sa nu se mai regaseasca costul de import al acestei resurse, dar si subventionarea ingrasamintelor chimice pentru agricultura romaneasca, potrivit NewsIn.

Majoritatea parlamentarilor prezenti au spus ca nu ar fi corect, fata de ceilalti competitori din industria ingrasamintelor si fata de consumatorii casnici, livrarea de gaz mai ieftin, din productia interna, catre Azomures. Dupa discutii, participantii au conchis ca o astfel de solicitare este imposibila.

Senatorul UDMR Marko Bela nu a participat la aceasta intalnire, deoarece considera ca nu este specialist in domeniu, dar a declarat, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca este nevoie de subventii mai consistente in agricultura si ca agricultorul, nu producatorul trebuie sa primeasca aceste subventii.

"In ce priveste subventionarea agriculturii, eu nu as scoate din context problema subventionarii ingrasamintelor chimice. De subventii in agricultura este nevoie si este nevoie de subventii mai consistente decat acum. Cred ca nu am avut o atentie mai cuvenita fata de problema agriculturii si a agricultorilor si, din acest punct de vedere, in viitor trebuie sa avem ca si prioritate acest domeniu. Nu stiu daca ingrasamintele chimice trebuie subventionate, dar, daca vobim de subventii, atunci agricultorul trebuie sa le primeasca, nu producatorul. Nu producatorul trebuie sa primeasca subventii, ci agricultorul”, a subliniat liderul maghiar.

Marko Bela a mai spus ca, in ceea ce priveste Azomures, pe langa problema continuarii activitatii, ar trebui serios analizata si cea a poluarii. "Avem o serie de dileme, pe de o parte e vorba de mii de locuri de munca, o productie importanta, iar pe de alta parte e si problema pericolului poluarii mediului si cele doua chestiuni trebuie cantarite”, a apreciat el. Liderul maghiar sustine ca in perioada urmatoare in UDMR vor avea loc consultari „cat mai profunde legate nu de Azomures in special, ci legat de industria chimica, de problema energiei”.

Conducerea Azomures si sindicatele au cazut de acord, joi, sa prelungeasca somajul tehnic in care se afla muncitorii pana la 1 februarie, dupa ce, in decembrie, data reinceperii activitatii fusese stabilita pentru 12 ianuarie. Directorul executiv al Azomures, Angela Podina, a declarat ca starea de criza survenita este cauzata atat de situatia gazelor, dar si de lipsa de comenzi de ingrasaminte.

Totii angajatii Azomures, 2.000 de persoane, sunt in somaj tehnic de mai bine de o luna. Ei au primit salarii, 75%, prime de Craciun, dar si prime din profit, fiecare peste o mie de euro.

Conducerea Azomures a decis oprirea temporara a productiei din cauza problemelor economice legate de criza financiara mondiala, dificultati care se concretizeaza in planul valorificarii produselor, atat datorita scaderii pretului acestora pe piata externa, cat si din cauza scaderii drastice a cererii de ingrasaminte chimice, in conditiile lipsei de comenzi de pe piata interna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri