Intreprinderea de Constructii, Montaj si Reparatii Siderurgice (ICMRS) Galati concediaza 250 de salariati luna viitoare, dupa alti 100 de oameni au fost disponibilizati la sfarsitul anului trecut, din cauza lipsei de comenzi.
ICMRS SA a notificat Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJFOM), ca, in februarie, va disponibiliza 250 de salariati, majoritatea avand contracte individuale de munca pe perioada nedeterminata.

Oamenii ar putea insa reveni la lucru pe 30 aprilie, iar pana atunci vor incasa indemnizatie de somaj, a declarat liderul sindical din ICMRS, Toader Tebreanu.

Acesta este al doilea val de concediere colectiva de la ICMRS, dupa cel de la sfarsitul anului trecut, cand 100 de angajati ai intreprinderii - pensionari reangajati si forta de munca temporara avand contracte de munca pe final - au fost trimisi acasa, dupa cum anunta NewsIn.

Motivul pentru care societatea recurge din nou la disponibilizari este lipsa acuta de comenzi, a explicat Toader Tebreanu. Principalii clienti ai ICMRS sunt combinatul ArcelorMittal Galati, pentru care intreprinderea executa lucrari de reparatii siderurgice, precum si Consiliul Local si Consiliul Judetean, pentru care realiza constructii de drumuri.

Alte 26 de societati opereaza concedieri colective in ianuarie si februarie, numarul salaratilor care isi vor pierde locul de munca doar in aceasta perioada fiind de peste 3.500, potrivit notificarilor transmise de agentii economici catre AJOFM pana marti, 13 ianuarie. Impreuna cu somerii inregistrati, din cauza crizei economice, in lunile noiembrie si decembrie 2008, rezulta un total la zi de 5.000 de galateni ramasi fara loc de munca.

Intr-un clasament al concedierilor, constructorul VEGA '93 se afla pe primul loc dupa numarul de salariati trimisi acasa: 1.600 dintr-un total de 2.060. Acestia intra in somaj incepand de luna aceasta. Dupa criteriul proportionalitatii, insa, prima pozitie este ocupata de o alta societate de constructii, VILA SA din Tecuci, care ii concediaza in ianuarie pe toti cei 193 de angajati.

Celor 5.000 de galateni ramasi fara slujba de la inceputul crizei li se adauga siderurgistii din combinatul ArcelorMittal Galati care renunta voluntar la slujba in schimbul platilor si salariilor compensatorii. Pana saptamana trecuta, compania primise 1.700 de cereri de autodisponibilizare, dintre care 50 fusesera deja aprobate. Schema de plecari voluntare din combinatul galatean este deschisa pana la 31 martie.

De la sfarsitul lunii octombrie, cand la Galati au aparut primele semne ale crizei economice, rata somajului a crescut cu 0,8% in judet. Astfel, rata somajului la 30 octombrie 2008 era de 5,8%, iar la 31 decembrie a ajuns la 6,6%. In acelasi interval, volumul angajarilor s-a redus cu 25%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri