Economia romaneasca incepe sa simta efectele declinului financiar global si, prin urmare, multe companii romanesti, in lipsa unor surse alternative de finantare, se gandesc serios sa aduca noi investitori in structura lor de actionariat.
„Chiar daca asteptarile vanzatorilor nu sunt inca pe deplin aliniate la cele ale potentialilor investitori, ne asteptam la un nou val de consolidare in anumite sectoare din Romania, ceea ce va conduce la formarea unei piete mai mature, mai realiste si mai competitive”, preconizeaza Antonis Ioannides, Partener Transaction Services la Deloitte Romania.

Investitorii potentiali, continua el, vor fi mult mai pretentiosi in lunile si anii care urmeaza, fiind din ce in ce mai atenti la elemente precum calitatea castigurilor, managementul capitalului de lucru, sistemele interne de control si chiar calitatea managementului si al guvernarii corporatiste. Pe masura ce investitorii manifesta o abordare din ce in ce mai sofisticata, vanzatorii trebuie sa invete cum sa se pregateasca si sa se prezinte, astfel incat sa maximizeze valoarea pentru actionari.

„Ne sfatuim clientii sa isi reevalueze activele, pentru ca valorile stabilite acum cateva luni s-ar putea sa nu mai reflecte valorile actuale de pe piata”, subliniaza Ioannides.

El considera ca fluxul de lichiditati, managementul capitalului de lucru, procedurile de raportare si prognoza financiara vor fi in centrul atentiei de acum inainte.

"Strategiile de business trebuie sa se concentreze pe excelenta operationala. Toate elementele de mai sus vor transforma procesul de vanzare a unei afaceri intr-un proces complex si solicitant, motiv pentru care companiile vor avea nevoie de sprijinul unor consultanti experimentati si profesionisti”, adauga acesta.

"In prezent, fondurile de private equity sunt foarte refractare la tranzactiile efectuate exclusiv cu capital propriu, cu exceptia cazurilor in care acestea reprezinta o oportunitate din punctul de vedere al pretului. Activitatea fondurilor de investitii a fost extrem de constransa in ultimii ani, din mai multe motive, cel mai important fiind asteptarile prea mari ale vanzatorilor. Pe termen scurt, vom vedea un nou val de investitii ale fondurilor de investitii doar atunci cand evaluarile antreprenorilor romani vor fi ajustate", a declarat, pentru Wall-Street, Ioannides.

In acest context, procesul de pregatire in vederea vanzarii (vendor preparation / vendor assistance) trebuie sa fie pregatit cu atentie si implementat in mod eficient de catre vanzator, oferind potentialilor investitori vizibilitate maxima asupra elementelor care genereaza valoare in afacere si ajutandu-i sa ia decizii pe baza unei informari riguroase, generand in acelasi timp maximul de valoare pentru actionarii companiei.

Cele trei cauze ale incetinirii actuale, asa cum au fost ele identificate de jucatorii din industrie, sunt incertitudinea de pe piata, fondurile limitate si timpul necesar pentru ca vanzatorii sa isi ajusteze asteptarile la noile conditii. In prezent, jucatorii din piata sunt ingrijorati de distanta dintre momentul la care cumparatorii isi declara angajamentul in mod legal si momentul in care acestia efectueaza ultima plata.

Dupa ce a atins un maxim record in 2007, indicele Deloitte privind increderea investitorilor de private equity in Europa Centrala a coborat la minimul ultimilor cinci ani; cu toate acestea, tarile central-europene raman un reper cheie pentru multe fonduri de capital de risc.

„In pofida sperantelor de acum cateva luni, activitatea de private equity si increderea din Europa Centrala au coborat la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani, in consens cu celelalte piete globale si cu lipsa de lichiditate de pe piata bancara”, spune Garret Byrne (foto), lider M&A Transactions Services in cadrul Deloitte Central Europe.

Unele fonduri de private equity asteapta, in timp ce altele sunt pregatite sa incheie doar tranzactii finantate exclusiv prin capital propriu si sa astepte piata de credite sa se redreseze pentru refinantare. Managementul de portofoliu este acum prioritatea numarul unu.

In ciuda valului general de pesimism si prudenta, industria de private equity precepe Europa Centrala in mod pozitiv, ca fiind una dintre regiunile mai putin lovite de declinul economic global. „Multi profesionisti de private equity din Europa Centrala considera ca mediul actual este o oportunitate majora si cred ca semintele sadite in 2009 vor aduce recompense mari”, a adaugat Byrne. Desigur, in acelasi timp “semintele sadite” in 2008 au acum nevoie de ingrijire permanenta pentru a se devolta – lucru confirmat de concluziile celui mai recent studiu Deloitte Central European Private Equity Confidence Survey.

Semnele nesigurantei sunt evidente si resimtite in toate aspectele marilor economii. Sperantele intr-o redresare rapida sunt domolite de blocarea creditarii si de stagnarea pietei interbancare. Volatilitatea fara precedent de pe pietele internationale de capital a adus cotatiile europene la noi minime.

Desi peisajul de fuziuni si achizitii s-a schimbat complet, pozitionarea princialelor fonduri de private equity in Europa Centrala este in continuare puternica, ele avand la dispozitie fonduri pentru investitii, chiar daca raman in general in stand-by, asteptand ca pretentiile vanzatorilor sa scada si ca piata de credite sa se redreseze.

Partea plina a paharului, potrivit lui Byrne, este ca perioadele de declin au dovedit, din punct de vedere istoric, ca aduc mai multe oportunitati, generand valoare pentru investitorii care dispun de fonduri si care patrund pe o piata a preturilor mici si a vanzarilor fortate, unde banii gheata fac legea. Companiile puternice se gasesc astfel in fata unei oportunitati unice de a-si asigura o pozitie dominanta, la costuri rezonabile.

Vanzarile corporate vor fi un subiect foarte important in viitorul apropiat, pe masura ce marile grupuri aflate in dificultate vor cauta sa renunte la activele de interes secundar (non-core), la preturi relativ profitabile. In marea majoritate a cazurilor, pretul se va situa undeva la media pietei.

„Modelul actual de investitii private equity trebuie sa se adapteze sau sa revina la modelul folosit la inceputul anilor 2000: in loc de modelul bazat pe combinatia intre capitalul atras si capitalul propriu (leverage), investitorul cumpara la multipli relativ mici, se concentreaza pe imbunatatirea operatiunilor, aduce expertiza, cauta sa realizeze sinergii si apoi vinde afacerea”, spune Byrne.

Extrapoland, acest lucru se coreleaza cu reorientarea generala a interesului investitorilor de la achizitii noi la managementul de portofoliu, care necesita mai multe abilitati manageriale si expertiza pentru supravietuirea pe termen scurt in acest mediu dificil.

Odata ce increderea in piete va fi reinstaurata, activitatea M&A isi va relua cursul. Expertii Deloitte preconizeaza insa ca investitorii vor investiga mai atent tranzactiile potentiale, deruland un proces minutios de due diligence financiar si comercial.

Piata de M&A: Tendinte si perspective in Europa Centrala si de Est:

Climatul economic.
Temerile privind climatul economic exprimate in urma cu sase luni s-au accentuat, respondentii declarand ca nu anticipeaza imbunatatiri pe termen scurt. 92% dintre ei spun ca mediul economic general se va deteriora.

Disponibilitatea creditarii. Daca anul trecut piata central-europeana avea acces la creditare, acum asteptarile sunt mai pesimiste ca niciodata, creditarea fiind limitata, iar dobanzile aferente in crestere.

Interesul investitorilor. Respondentii se concentreaza pe managementul de portofoliu, lasand noile investitii pe locul doi (ceea ce aduce aminte de situatia din 2003).

Marimea tranzactiilor. Activitatea pietei se va reduce la tranzactii cu valori mici si medii, potentialul de crestere fiind mai mare in perioada urmatoare. Tranzactiile mici cu un raport mai mic intre capitalul atras si capitalul propriu par sa fie la ordinea zilei.

Activitatea pietei. In mare, piata M&A este suspendata pe termen scurt, redresarea fiind asteptata in trimestrul al doilea sau al treilea al anului curent.

Eficienta investitionala.
40% dintre investitori se asteapta ca performanta investitiilor lor financiare sa scada, ceea ce indica o schimbare de incredere notabila fata de lunile precedente. Acum jumatate de an, niciun respondent nu a raspuns pesimist la aceasta intrebare.

Activitatile investitorilor. In mod putin surprinzator, date fiind valorile actuale mici, un fond de private equity va dori sa fie cumparator net. Cautarea de investitii noi sau de tip “add-on” (care presupun consolidarea portofoliului de investitii) la multipli mai mici vor avea intaietate, pe fondul asteptarilor ca “semintele sadite” in 2009 sa aduca recompense mari.

Concurenta noilor investitii. Liderii pietei si companiile de marime medie care au fost afectate mai putin vor ajunge in centrul interesului investitional, pe termen scurt.

Atragerea de fonduri noi. Activitatea de atragere de fonduri va deveni mult mai dificila, favorizand jucatori bine stabiliti in piata, cu un istoric bun.

Concurenta pentru noi investitii.
Pe termen scurt, participantii la studiu anticipeaza intensificarea competitiei. Lupta se va concentra in jurul companiilor mici si mijlocii care au fost afectate mai putin, care au potential de crestere si activeaza pe o piata cu lideri evidenti, a caror pozitie solida se mentine.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri