Grupul Rompetrol considera ca speculatiile si insinuarile privind implicarea sa in dezvoltarea si exploatarea perimetrelor din Marea Neagra sunt exagerate si nu se bazeaza pe niciun fapt real, rezervandu-si dreptul a solicita asumarea raspunderii juridice pentru orice declaratie care poate aduce atingere activitatilor curente, angajatilor si actionarilor sai.
Potrivit informatiilor aparute in presa, grupurile OMV-Petrom si Rompetrol sunt principalii castigatori ai zacamintelor romanesti de titei si gaze naturale din platoul Marii Negre, Niculae Vidu fiind romanul care apare in posturi de conducere in doua firme care au afaceri cu petrol la Marea Neagra, fiind atat administrator al Rompetrol Well Services SA, cat si director general adjunct al reprezentantei in Bucuresti al Sterling Resources Limited.

“Asistam la o manipulare politica, prin crearea unor teorii ale conspiratiei care urmaresc discreditarea mea si a activitatilor/angajatilor Grupului Rompetrol. Tin sa precizez ca nici Grupul Rompetrol, al carui actionar majoritar este KazMunaiGaz, si nici eu, in calitate de director general al Grupului, nu am avut si nu avem vreo legatura cu perimetrele aflate in discutie. Multe persoane isi dau cu parerea despre situatia perimetrelor din Marea Neagra, dar foarte putini iau in considerare parerea specialistilor in domeniu, care spun ca cifrele privind potentialul platformei continentale sunt exagerate iar costurile de explorare/exploatare sunt foarte ridicate, de ordinul zecilor si chiar sutelor de milioane de dolari”, declara Dinu Patriciu, director general al grupului Rompetrol.

Contractul cu Sterling: Reincep afacerile dubioase din energie

Potrivit magnatului Dinu Patriciu, incercarea de a gasi o legatura intre grupul Rompetrol si companiile Sterling Resources/Midia Resources este fortata, tinand cont ca intre acestea nu au existat decat relatii comerciale, de prestari servicii pentru perimetrele Craiova Sud si Midia. Aceste contracte s-au derulat doar in perioadele mai 2005 - iunie 2006 si octombrie 2007 - iunie 2008 si nu din 1995, asa cum s-a vehiculat anterior, explica acesta.

De exemplu, spune Patriciu, contractul incheiat cu Midia Resources, finalizat in iunie 2008, a reprezentat aproximativ 1% din cifra de afaceri a companiei Rompetrol Well Services in 2008.

In privinta situatiei lui Nicolae Vidu, reprezentantii Rompetrol mentioneaza ca acesta are o experienta profesionala de peste 35 de ani in geologie si explorare si a fost ales in 2007 in functia de administrator al Rompetrol Well Services, alaturi de alte 2 persoane. Pozitia detinuta de acesta nu contravine legilor in vigoare, iar astfel de situatii le putem gasi atat in Romania cat si in strainatate.

Potrivit Rompetrol, din respect pentru companie, dar si pentru a elimina toate speculatiile privind legatura Rompetrol - Sterling Resources/Midia Resources, Nicolae Vidu a decis sa demisioneze din pozitia de administrator al Rompetrol Well Services, companie listata din 1998 la Bursa de Valori Bucuresti.

Rompetrol Well Services a fost infiintata in 1951 si din 2000 face parte din Grupul Rompetrol, fiind specializata in servicii la sonda (cimentari, operatii de consolidari si impachetari, stimulari, testari, instrumentatii, operatii de tubare a sondelor etc) pentru extractia de titei si gaze naturale. Compania cimenteaza anual peste 500 de coloane de foraj, la adancimi intre 500 m si 4.500 m, realizand operatiuni de consolidari si impachetari pentru aproximativ 200 de puturi de titei si gaze naturale.

Societatea Rompetrol a fost infiintata in 1974, apoi privatizata in 1993 prin metoda MEBO, iar in 1998 pachetul majoritar de actiuni a fost preluat de Dinu Patriciu. Dupa privatizarea societatii in 1993, reprezentarea intereselor statului roman in contractele de explorare si impartire a productiei de titei/gaze naturale aferente perimetrelor din Romania a fost preluata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

Grupul Rompetrol nu si-a exprimat pana in prezent interesul pentru concesionarea sau stabilirea unor parteneriate privind explorarea/exploatarea perimetrelor din Marea Neagra. In Romania, Grupul Rompetrol detine in concesiune 5 perimetre de explorare – Satu Mare, Zegujani, Gresu, Nereju si Focsani si un perimetru de productie la Golesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri