Vicepremierul Gheorghe Copos a anuntat ca nici o decizie de modificare a conditiilor privind statutul microintreprinderilor nu va fi luata decat dupa consultari cu mediul de afaceri.

Copos nu este de acord cu modificarea statutului microintreprinderilor decat dupa consultari ferme cu patronatele, cu structurile reprezentantive pentru firmele mici si mijlocii din cadrul mediului de afaceri si cu reprezentantii Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. Strategia fiscala pentru urmatorii ani elaborata de Ministerul Finantelor Publice, care nu a fost inca adoptata de Guvern, cuprinde unele propuneri privind statutul microintreprinderilor.

In prezent, firmele cu cel mult noua angajati si o cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro anual platesc un impozit de 3% din cifra de afaceri. Una dintre conditii este ca firmele sa aiba cel putin un salariat, iar modificarile prevad majorarea numarului minim de salariati la cinci. Copos a apreciat ca astfel de modificari ar duce la situatii absurde. "S-ar ajunge ca societati cu sapte angajati sa plateasca un impozit de 3% pe cifra de afaceri si societati cu 2-3 angajati sa plateasca un impozit de 16% calculat la profitul realizat, fiind obligate astfel si la o contabilitate laborioasa", a aratat Copos. El a adaugat ca decizia de modificare a statutului microintreprinderilor va fi luata doar dupa evaluarea implicatiilor asupra firmelor. "Ne vom asigura ca implicatiile presupuse de modificarea regimului fiscal al microintreprinderilor nu vor dezavantaja societatile cu un numar mai mic de cinci angajati, referindu-ne desigur la societati care desfasoara activitati corecte", a mai spus ministrul de stat. El a mentionat ca trebuie analizata impreuna cu structurile reprezentative si oportunitatea momentului ales, avand in vedere ca, din 2007, cadrul legal pentru microintreprinderi va fi modificat conform angajamentelor de aderare la UE.

Dialogul social, regandit

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, considera ca pozitia vicepremierului Gheorghe Copos este mai mult decat justificata si fireasca. "Potrivit legislatiei din Romania si a celei din Uniunea Europeana, toate deciziile privind statutul microintreprinderilor se iau pe baza discutiilor de fond, nu de forma. Sa nu uitam ca vicepremierul Copos are ca principala misiune promovarea sectorului IMM-urilor. Este pozitia unui om care cunoaste lumea specifica sectorului IMM-urilor", a declarat presedintele CNIPMMR. La randul sau, prim-vicepresedintele UGIR, Stefan Varfalvi, precizeaza ca intentia de modificare a conditiilor privind statutul microintreprinderilor reprezinta o chestiune normala. "Pana acum a fost aberanta ideea de modificare fara discutie pe care a promovat-o fostul ministru de Finante. Copos nu face altceva decat sa sustina regandirea dialogului social. Nu pot decat sa apreciez intentia vicepremierului", a incheiat prim-vicepresedintele UGIR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri