Importurile europene de gaze naturale din Iran vor incepe in 2009 si vor fi facute prin conducte care vor trece, probabil, si prin Bulgaria si Romania. Cel putin asa se arata intr-un raport al Departamentului pentru Energie al SUA, citat de tehrantimes.com

Cantitatile anuale de gaze naturale exportate de statele europene se vor ridica la 300 miliarde de metri cubi si sunt legate de contractul semnat in luna martie a anului 2002 intre Iran si state ale vechiului continent, contract care prevedea ca respectivele conducte sa ajunga in Grecia via Turcia, urmand ca apoi sa parcurga diverse posibile trasee.

Raportul Departamentului pentru Energie al SUA mai stipuleaza ca gazul transportat dinspre Iran catre Italia, prevazut in faza initiala sa se faca pe sub mare, va avea probabil o alta modalitate de transport, mai putin costisitoare.

Conform aceluiasi raport, un memorandum trilateral de intelegere a fost semnat de Iran cu Bulgaria si Romania, in anul 2003, dupa care, in luna martie 2004 s-a semnat un acord similar intre Iran si Austria, pentru constructia conductelor de gaze naturale.

Oficialii iranieni din sectorul petrolier sunt de parere ca respectivul proiect de export al gazelor catre Europa va fi pus in practica, deja, din anul 2007 incepand, chiar daca raportul Departamentului pentru Energie al SUA da aceasta data drept nerealista, estimand pentru aceste exporturi, anul 2009.

Recent, Spania si Anglia s-au alaturat listei de importatori de gaze naturale iraniene, sub proiectul discutat.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri