Sindicatul "Siderurgistul" din cadrul companiei ArcelorMittal Hunedoara acuza patronatul ca nu a respectat promsiunile de dupa privatizare si ca nu a efectuat investitiile necesare pentru rentabilizarea combinatului siderurgic.
Sindicatul "Siderurgistul" a trimis o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei, AVAS, parlamentarilor de Hunedoara si Organizatiei Patronatelor, prin care atrage atentia asupra situatiei grave in care ar fi ajuns fabrica din Hunedoara din cauza ca nu s-ar fi respectat cele trei hotarari de Guvern privind restructurarea industriei siderurgice emise in 2002, 2004 si 2005, potrivit NewsIn.

Liderii Sindicatului "Siderurgistul" Hunedoara mai sustin ca pana in prezent, cu incalcarea legislatiei, au fost inchise si dezafectate patru sectii si doua au fost conservate, iar salariatii au fost „autodisponibilizati” prin introducerea metodei plecarii benevole a angajatilor in schimbul unor plati compensatorii si a acordarii unor facilitati fiscale pentru o perioada de doi ani.

Sindicalistii atrag atentia ca "autodisponibilizarea" unui numar prea mare de angajati poate determina accidente tehnologice sau de munca si chiar blocarea activitatii.

"Cu toate ca facilitatile acordate de stat sunt de peste 300 milioane USD, investitiile finale au fost reduse cu 10 la suta din suma initiala, in conditiile in care, la Hunedoara, au fost desfiintate peste 1.000 de locuri de munca si se preconizeaza, in aceasta luna, reducerea a inca 500 de salariati dintr-un total de 1.240 cat mai lucreaza in prezent", se mai arata in scrisoarea liderilor sindicali, care cer institutiilor statului sa faca toate demersurile necesare pentru realizarea programului investitional.

"Culmea este ca monitorizarea industriei siderurgice raportata factorilor decizionali europeni s-a incheiat cu un stralucit verdict de viabilitate, in timp ce aceasta se indreapta spre colaps", mai spun sindicalistii care, in acelasi timp, recunosc faptul ca nu cunosc clauzele contractului de privatizare deoarece nu au putut intra in posesia acestuia.

Directorul general al ArcelorMittal Hunedoara, Remus Patan, a declarat ca toate intreprinderile siderurgice care au primit ajutor financiar de la stat au fost monitorizate de guvern, UE si un consultant agreat de UE. Drept urmare, s-au respectat toate prevederile din contractele de privatizare.

"Luni, 23 martie, la Directia Generala de Politici Economice va avea loc prezentarea raportului pe 2008, dupa care reprezentantii UE vor vizita toate unitatile siderurgice. Raportul final se va incheia in perioada iunie-iulie 2009. Este adevarat ca estimarile din 2005, de exemplu, nu au coincis cu ce am realizat, pentru ca nu stii care este evolutia la nivel mondial, de pe o zi pe alta, iar 2008 a fost un an prost nu numai pentru compania noastra", a declarat Remus Patan.

Acesta afirma ca Arcelor Mittal Hunedoara a atins nivelul de viabilitate abia la finele anului 2008, adica a obtinut un minim de 10 la suta profit dint-un minim de vanzari. "UE ne-a monitorizat de la data privatizarii pana la sfarsitul anului trecut. Daca noi nu indeplineam criteriul de viabilitate, proprietarul combinatului din Hunedoara trebuia sa plateasca ajutorul financiar primit de la statul roman sau sa inchida unitatea din Hunedoara”, a precizat Patan, considerand ca nemultumirea sindicatelor este normala in perioada de recesiune care bate la usa si care creaza incertitudini in toate domeniile, nu numai in siderurgie.

Activitatea combinatului siderurgic de la Hunedoara este oprita pentru efectuarea unor investitii de mediu si a unor lucrari de reparatii. Circa 200 de angajati lucreaza in prezent in combinat, in timp ce alti aproximativ 600 sunt in somaj tehnic, primind 75 % din salariu, iar circa 200 sunt in concediu de odihna.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri