Participatia statului roman la EnergoNuclear, compania care va realiza reactoarele 3 si 4 ale Centralei de la Cernavoda, s-ar putea diminua de la 51%, cat este in prezent, pana la 20%, a declarat directorul de afaceri corporatiste al CEZ Romania, Adrian Borotea.
“Cred ca participatia statului la compania de proiect care va construi unitatile 3 si 4 ale Centralei Nuclear-Electrice de la Cernavoda s-ar putea diminua de la 51% pana la 20%, de la cat au plecat initial negocierile. Am citit si noi afirmatiile ministrului Videanu referitoare la flexibilitatea in negociere. Avand in vedere ca Romania deja a imprumutat de la FMI, nu stiu cum isi va mai sustine statul partea de finantare la proiect”, a precizat Adrian Borotea, citat de NewsIn.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat, marti, in cadrul unei conferinte de presa la Cernavoda, ca faza de pre-proiect la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, care initial ar fi trebuit sa dureze 18 luni, este prea lunga si trebuie urgentata. "Nu s-a pus problema diminuarii participatiei statului la proiect, in acest moment. Vom avea suficienta flexibilitate in procedurile pentru demararea cat mai rapida a acestei investitii", a explicat atunci Videanu.

Reprezentantul CEZ Romania isi mentine estimarile privind costurile totale ale construirii celor doua reactoare, de pana la trei miliarde euro, in loc de patru miliarde euro, cat estimase Guvernul Tariceanu. Cu o participatie de 51%, statul roman ar suporta jumatate din costurile de finantare.

In cazul in care se decide renegocierea participatiei statului la EnergoNuclear, care prin Nuclearelectrica detine in prezent 51%, celelalte 30% din actiuni s-ar imparti la ceilalti sase investitori, fie in mod egal, fie, de exemplu, patru dintre ei ar putea avea 15%, iar ceilalti doi, 10% din actiuni, potrivit lui Borotea.

O alta varianta ar fi sa fie cooptati in proiect si alti investitori, acesta fiind insa un lucru mai putin probabil, intrucat negocierile cu acestia ar dura prea mult, a subliniat reprezentantul CEZ Romania.

Reprezentantii Ministerului Economiei (ME) nu exclud aceasta varianta si spun ca orice este posibil.

“Acel procent de 51% este prevazut intr-o Hotarare de Guvern, insa orice este posibil”, afirma reprezentantii ME.

La randul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a declarat agentiei NewsIn ca nu a fost nicio discutie legata de acest lucru. “Noi vrem sa comasam perioada de pre-proiect de 18 luni. Disponibilitate pentru reducerea participatiei exista, doar ca nu s-a discutat inca, nu s-a luat o decizie”, a explicat Budulan.

Directorul general al Nuclearelectrica a mai spus ca, daca cineva ar propune diminuarea participatiei statului, aceasta propunere va fi luata in considerare.

Faza de pre-proiect costa 30 milioane de euro, bani asigurati de fiecare companie implicata, conform participatiei.

Nuclearelectrica si cei sase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GdF-Suez, Enel, Iberdrola si RWE Power, au semnat, la 20 noiembrie 2008, Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (SC EnergoNuclear SA) care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda. In urma negocierilor, s-a decis ca impartirea actiunilor intre partenerii de proiect sa fie astfel: Nuclearelectrica - 51%, CEZ - 9,15%, GdF-Suez - 9,15%, Enel - 9,15%, RWE Power - 9,15%, iar ArcelorMittal si Iberdrola, fiecare cate 6,2%.
Unitatile 3 si 4 ar urma sa fie puse in functiune dupa 2016.

Costul estimat pentru cele doua reactoare este de patru miliarde de euro, iar fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW. Durata de viata a unei unitati este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii pana la 40 de ani. Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda vor folosi tehnologie de tip CANDU 6.

Procesul de negociere cu cei sase investitori interesati a inceput la 4 decembrie 2007.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri