Marile companii de stat din sectorul energetic si-au planificat, pentru 2009, investitii de peste 5,6 miliarde lei, cu 43,5% mai mult fata de investitiile realizate in 2008, potrivit datelor transmise de companii.
Insumat, investitiile realizate anul trecut de marile companii de stat din energie s-au ridicat la 3,9 miliarde lei.
Referitor la diferenta mare dintre investitiile realizate de aceste companii anul trecut si suma alocata in acest an, directorul din cadrul Directiei Energie, Petrol si Gaze din Ministerul Economiei, Corneliu Condrea, spune ca totul depinde de strategia fiecarei companii si de cresterea economica. “In fiecare an, o companie aloca mai multi bani in investitii, in functie de cresterea economica”, a declarat, citat de NewsIn, Corneliu Condrea.

Astfel, cel mai mare producator de energie electrica din tara, Hidroelectrica, si-a programat pentru acest an investitii de 1,15 miliarde lei, in crestere fata de suma alocata in 2008, respectiv 1,1 miliarde lei. Investitiile stabilite de Hidroelectrica sunt cele mai mari dintre cele ale companiilor de stat si sunt destinate punerii in functiune de obiective noi, dar si pentru retehnologizari la centralele cu durata normala de viata depasita.

Producatorul de energie electrica din surse nucleare Nuclearelectrica si-a prevazut pentru 2009 un buget de investitii de circa 680 milioane lei, cu 7% mai mult fata de suma alocata anul trecut, respectiv de 635 milioane lei. Investitiile estimate pentru aceast an au in vedere cresterea nivelului tehnic de exploatare, prin implementarea programelor de modificari si modernizari, rambursarea ratelor, scadente in anul 2009.

La randul sau, furnizorul si distribuitorul de electricitate Electrica si-a stabilit pentru anul in curs investitii de aproximativ 755 milioane lei, peste dublul celor realizate anul trecut, de 340 milioane lei. Banii sunt destinati dezvoltarii si modernizarii retelelor, precum si realizarii unor noi statii de transformare.

Totodata, Complexul Energetic Craiova a aprobat pentru 2009 un program de investitii de circa 400 milioane lei, defalcat pe cele trei sucursale, Sucursala Electrocentrale (SE) Isalnita, SE Craiova II si Sucursala Miniera Prigoria. Investitiile complexului din anul trecut s-au ridicat la numai 80 milioane lei, de cinci ori mai mici fata de cele programate pentru 2009.

Complexul Energetic Rovinari va efectua investitii de circa 450 milioane lei, in 2009, din care 70% reprezinta investitiile in mediu. Anul trecut, investitiile realizate de companie au fost de trei ori mai mici, de 150 milioane lei.

De asememena, Complexul Energetic Turceni si-a stabilit pentru acest an investitii de 500 milioane lei, pentru derularea programelor de mediu, dar si pentru inceperea lucrarilor la unul din cele doua grupuri energetice ce vor intra intr-un program de reabilitare. Suma alocata pentru investitiile din acest an este de peste cinci ori mai mare fata de anul anterior, cand a alocat circa 95 milioane lei.

Cel mai mare producator de gaze naturale detinut de statul roman, Romgaz, si-a stabilit pentru acest an investitii de 850 milioane lei, in scadere cu 1,4% fata de cele realizate anul trecut, cand au fost in valoare de 862 de milioane de lei. Cheltuielile companiei vor fi directionate catre lucrarile de modernizare si cercetare geologic, dar si pentru modernizarea depozitelor subterane de gaze naturale existente in exploatare si lucrarilor pentru dezvoltarea de noi depozite.

Transportatorul national de gaze naturale Transgaz si-a propus pentru 2009 investitii de 396,6 milioane lei, in constructia de noi conducte de gaze naturale, dar si pentru modernizarea si retehnologizarea Sistemului National de Transport (SNT). Aceste investitii sunt cu 20,18% mai mari fata de cele realizate in 2008, cand s-au ridicat la circa 330 milioane lei.

In ceea ce priveste transportatorul national de energie electrica, Transelectrica va investi in acest an 462,5 milioane lei in modernizarea si retehnologizarea statiilor de transformare, cu 34,4% mai mult fata de investitiile realizate anul trecut. In anul 2008, cheltuielile pentru investitii ale Transelectrica au fost de 344 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri