Patronii grupului European Drinks, cetateni suedezi de origine romana, au inceput demersurile in scopul obtinerii de reparatii morale si financiare pentru pierderile provocate de o decizie a guvernului Adrian Nastase. Potrivit fratilor Micula, acestea se ridica la cateva sute de milioane de euro.
Dupa ce a investit masiv intr-o zona defavorizata din Romania, grupului European Drinks i-au fost anulate facilitatile promise initial. Fratii Ioan si Viorel Micula au creat in nord-vestul tarii unul dintre cele mai mari grupuri de industrie alimentara din Europa Centrala si de Est. Ei si-au bazat planul de afaceri pe legislatia existenta si, din 2002, au contat si pe protectia oferita de Acordul bilateral de protejare a investitiilor intre Romania si Suedia. Business-planul initial, pe baza caruia au obtinut finantare de la banci, a fost schimbat in mai multe randuri din cauza modificarii legislatiei. Ultima picatura, cea care a umplut paharul nemultumirilor, a fost insa eliminarea facilitatilor fiscale din zonele defavorizate.

Facilitati promise pe 10 ani, luate dupa 5

In acest moment, firme internationale angajate de noi lucreaza la evaluarea pierderilor pe care le-am suferit in urma schimbarii legislatiei, a declarat pentru SFin Viorel Micula, copresedinte al grupului de firme European Drinks. Este vorba de sume foarte mari, nu este o cifra mica, a continuat acesta. Omul de afaceri considera ca guvernele se joaca prea mult cu legile importante. Conform ordonantei de urgenta privind regimul zonelor defavorizate, publicata in Monitorul Oficial in 1998, am primit facilitati pe 10 ani, dar dupa numai 5 ani totul s-a rasturnat; facilitatile au fost luate. Adica ai facut investitii timp de doi-trei sau patru ani, iar cand a venit vremea sa te desprinzi, s-au schimbat conditiile, explica Viorel Micula. Chiar daca a pierdut inlesnirile date de legislatia zonelor defavorizate, investitiile grupului de firme continua, anul acesta urmand a fi angajati inca 600-700 de oameni. Conform proiectului si planului de afaceri, noi si in 2007 trebuie sa facem investitii. Nu poti face un plan de afaceri pe termen lung si pe la mijloc sa spui: domnule, eu ma opresc ! Nu te mai poti opri. Ai castigat o piata, ai parteneri, ai obligatii fata de furnizori, ai export, afirma presedintele grupului.

Reparatii financiare

Lucram cu mai multe firme de avocatura mari, din strainatate. Acum nu mai cerem nimic guvernului, nu mai discutam cu autoritatile. Avocatii nostri, prin intermediul institutiilor mondiale abilitate, stiu ce au de facut. Firmele de avocatura angajate de noi sunt specializate in astfel de cazuri, au castigat asemenea procese impotriva unor state atat din Europa, cat si de pe alte continente, ne-a declarat, in exclusivitate, Viorel Micula. Acesta spune ca grupul a facut demersuri pentru initierea unui dialog cu autoritatile. A incercat de trei ori sa atraga atentia premierului Adrian Nastase, presedintelui Ion Iliescu si ministrului finantelor, Mihai Tanasescu, dar raspunsurile au fost in doi peri, iar motivatia nu statea in picioare. Avem scrisorile - cu niste raspunsuri de-a dreptul bizare - in care ni se spune ca legislatia a fost schimbata la presiunea Uniunii Europene. Cei care au studiat cazul au spus ca este ridicol ce ni se intampla, precizeaza Viorel Micula. Dupa schimbarea guvernului, anul acesta, fratii Micula au crezut ca vor gasi mai multa intelegere, dar raspunsurile autoritatilor au fost croite cam pe acelasi tipar.

In mod surprinzator, Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, careia i-am expus cazul, nu a vrut sa comenteze si ne-a indrumat catre cativa comisari europeni, pe care i-am fi gasit la Bruxelles.
Pe de alta parte, ministrul finantelor din cabinetul Nastase spune ca, atunci cand au fost discutate capitolele de negociere privind concurenta, in cazul zonelor libere regimul fiscal s-a pastrat pana in 2007, dar pentru zonele defavorizate nu a fost acceptata o astfel de concesie. Prin aceeasi situatie au trecut si alte tari din plutonul celor care au intrat in UE la 1 mai 2004. Acolo, cand a ales aceasta varianta, in special in Ungaria, statul a prevazut si o suma pentru despagubiri, afirma Mihai Tanasescu, detinator al portofoliului finantelor in perioada 2000-2004. A fost nu neaparat o negociere, ci o pierdere asumata constient fata de o decizie si implicatiile acelei decizii vizavi de niste realitati. Au existat reparatii financiare pentru cei care au pierdut in astfel de zone cu statut fiscal special, isi aminteste acesta.

Batalie pe cifre

Presedintele grupului European Drinks nu vrea sa divulge inca tribunalul international unde Romania va fi chemata sa se apere. Acest caz se va judeca dupa legile internationale. Probabil ca acum au primit notificarea autoritatile romane. Mergem mai departe, iar consultantii nostri ne-au asigurat ca vom castiga doar pe ceea ce ni s-a intamplat pe legea zonelor defavorizate. Dar nu trebuie uitat ca noi suntem cetateni suedezi si exista un Acord privind protejarea reciproca a investitiilor, semnat de Romania si Suedia. Sunt doua legi incalcate, precizeaza omul de afaceri.

Cornel Popa, avocat asociat, coordonatorul departamentului de arbitraj al societatii de avocati Tuca & Asociatii, avocatul care a aparat statul roman n dosarele Noble Ventures si Pol-Am Pack, unul dintre putinii experti romni n spete de acest tip, spune ca ICSID este, n principiu, instanta specializata n astfel de cazuri, dar investitorul are si alte optiuni. Reclamantul trebuie sa se gndeasca bine inainte de a solicita inregistrarea unei astfel de cereri pentru ca procesele de acest gen sunt lungi si relativ costisitoare. Avocatul firmei Tuca si Asociatii, aflata in topul celor patru mari case de avocatura romanesti, spune ca in astfel de cazuri se repara, in primul rand, prejudiciul suferit de reclamant. Mai apoi se discuta si de profitul nerealizat ca urmare a ceea ce s-a intamplat. Fiecare parte prezinta expertize si incepe o batalie pe cifre, a precizat, pentru SFin, Cornel Popa.

Reamintim ca, pentru a obtine reparatii financiare de la statul roman, mai stau la rnd americanii de la Noble Ventures, italienii de la Gavazzi Steel si americanii de la EDF. Pe lista celor care se considera nedreptatiti sunt si olandezii care controleaza The Rompetrol Group NV (TRG).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri