Mediul de business din sectorul de sanatate considera ca dezvoltarea unei retele private de spitale nu poate fi sustinuta decat de un sistem de asigurari private.


“Un pas inainte pentru liberalizarea sistemului ar fi crearea cadrului legislativ pentru ca spitalele de stat sa poata incheia contracte de asigurari cu asiguratorii privati pentru serviciile complementare”, a declarat Robert Popescu, CEO A&D Pharma in cadrul dezbaterii "Guvernul privat", organizata de cotidianul economic Business Standard.

In conditiile actuale de pe piata locala de medicina privata, asiguratorii cauta posibilitati de tratare a pacientilor peste hotare. “Asigurarile private pot reprezenta o sursa semnificativa de capital pentru spitalele de stat, dar reprezinta singura sursa de sustinere pentru spitalele private. Este statistic dovedit ca, doar atunci cand asigurarile de sanatate private sunt foarte bine dezvoltate si au un portofoliu de masa, ele pot genera un numar de pacienti care poate asigura supravietuirea unui spital privat”, a declarat Sanziana Maioreanu, manager Signal Iduna.

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, sustine ca romanii trebuie sa invete odata cu implementarea pachetului de servicii medicale ca sanatatea nu este gratuita.

Ministrul Sanatatii a anuntat un calendar ferm privind pasii pe care ii preconizeaza pentru descentralizarea si flexibilizarea sistemului. Astfel, Ion Bazac a anuntat ca va introduce coplata pentru serviciile medicale de stat incepand de la 1 iulie.

O parte din fondurile suplimentare atrase vor merge la furnizorii de servicii medicale, iar o alta va reprezenta o resursa de investitii pentru spitale. “Spitalele vor ajunge sa se lupte pentru finantare. Ce lipseste acestui sistem e competitia. Probabil e ultimul sistem inchistat si cu totul neconcurential”, a spus ministrul.

De la 1 septembrie, Bazac preconizeaza aparitia pachetului minim de servicii medicale decontat de stat, acesta urmand sa diferentieze oferta statului de cea a asiguratorilor privati de servicii de sanatate. “Am inceput sa lucram la ghidurile si protocoalele terapeutice pe primele zece patologii si sa cuantificam care sunt costurile care stau la baza definirii pachetului minim de servicii”, a mai spus Bazac.

Irinel Popescu, Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a subliniat ca este posibil ca sistemul de coplata sa se suprapuna peste sistemul de plati informale si sa creasca de fapt presiunea pentru contribuabil. In opinia sa, asigurarile private de sanatate ar urma sa creasca de la 4% la 8%. “Eu vad coplata ca pe un mecanism de disciplinare; spitalele nu ar mai fi atat de aglomerate”, a declarat Irinel Popescu.

Bazac a mai anuntat ca se lucreaza la modificarea legii parteneriatului public privat pentru ca sa poata fi atrase investitii private in sistemul de sanatate de stat.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri