Petrom, cea mai mare companie romaneasca, anticipeaza o cifra de afaceri (fara accize) de 11,13 miliarde lei, cu o treime mai mica (33%) fata de anul trecut, cand acestea au fost de 16,75 miliarde lei. De asemenea, compania va reduce investitiile la 4,72 miliarde lei, anul acesta, cu 26% sub nivelul de anul trecut, care s-a ridicat la 6,4 miliarde lei.
Compania anticipeaza un profit net de 1,11 miliarde lei pentru acest an, in crestere cu 8,6% fata de cel inregistrat anul trecut, si vede afaceri in scadere cu o treime, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli aprobat de actionari.

Anul trecut, Petrom a obtinut un profit net de 1,02 miliarde lei (278 milioane euro), cu 43% sub nivelul celui din 2007, dupa compania a fost nevoita sa constituie provizioane foarte mari, ceea ce i-a adus pierderi de 1,296 miliarde lei in al patrulea trimestru din 2008.

Compania nu va acorda dividende din profitul obtinut in 2008, desi statul a cerut repartizarea a jumatate din profit pentru dividende.

Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in vreme ce Ministerul Economiei si Comertului detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea o participatie de 20,11%.

Compania are un capital social de 5,66 miliarde lei, divizat in 56,64 miliarde de titluri cu valorea nominala de 0,10 lei.

Actiunile Petrom (SNP) sunt listate la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si, potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de marti a Bursei, de 0,183 lei/actiune, este compania din Romania cu cea mai mare valoare de piata, de 10,36 miliarde lei (2,45 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri