Tara noastra a iesit, datorita acestor calificative, din grupa de risc speculativ a emitentilor de datorie expusi fluctuatiilor, incadrandu-se in categoria de risc aferenta nivelului investitional (investment grade), caracteristic tarilor cu o solvabilitate acceptata de marea majoritate a investitorilor. Noile calificative creeaza premisele diversificarii bazei investitionale pentru instrumentele emise de statul roman, ca si ale cresterii investitiilor straine directe in Romania. Astfel, riscul de tara pentru imprumuturi suverane pe termen lung, in valuta, este apreciat de catre Standard&Poors la BBB-. Primul si cel mai evident efect al acestor noi calificative ar trebui sa se reflecte in dobanzile pe care le vor percepe institutiile din strainatatate institutiilor din Romania, dobanzile de maximum 4% pentru creditele in euro nemaifiind acum un simplu vis.

Cristian Ionescu, director general al agentiei de rating Coface Intercredit Romania, este de parere ca imbunatatirea riscurilor de tara are darul de a confirma evolutia in directia buna a economiei romanesti, chiar daca aspecte precum deficitul de cont curent si intarzierile in reformele structurale si in justitie raman ca puncte slabe ale Romaniei. Iminenta intrare in Uniunea Europeana face ca aceste neajunsuri sa nu aiba o greutate majora, atuurile fiind superioare acestora.

Pe termen scurt, nu vad un efect major concretizat in economie, insa pe termen mediu, vom vedea mai multe efecte pe mai multe paliere, explica Ionescu. In primul rand, statul roman, bancile romanesti, corporatiile din Romania se vor imprumuta la dobanzi mai mici decat pana in prezent, fara a mai fi nevoie de emitere de garantii foarte prudentiale, cu toate efectele benefice mai apoi in economie (finantare proiecte infrastructura, dobanzi mai mici pentru creditarea activa).

Impact va exista si aspra investitiilor straine directe, care vor continua sa creasca mai abrupt. Companiilor romanesti le va creste credibilitatea in fata partenerilor de afaceri externi, ceea ce va duce la consolidarea situatiei financiare a acestora si accesul pe pietele externe pentru finantare, achizitii bunuri si servicii. Sunt convins ca, foarte curand, agentia Coface va creste ratingul Romaniei in clasa de risc A4 , ultima treapta din categoriile de risc acceptabile, fiind si una dintre cresterile cele mai rapide in grila de risc, dupa ce ultimul upgrade a avut loc in martie 2005, la B+., precizeaza Cristian Ionescu. Din pacate, din cauza deficitului de cont curent si a restrictiilor care vor fi impuse creditarii in valuta, efectele imediate vor mai avea ceva de asteptat, de dobanzile mici in valuta, putand sa se bucure doar companiile private romanesti care-si vor permite sa se imprumute din strainatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri