Aproximativ 39% dintre companiile romanesti recruteaza in aceasta perioada specialisti pe pozitii cheie, middle si top manageri, in timp ce alte 36% au anuntat ca planuiesc noi angajari in trimestrul trei al anului in curs, arata un studiu realizat de firma de executive search Antal International Network.
Pe de alta parte, 28% dintre companii afirma ca sunt in proces de disponibilizare a unei parti a personalului executiv, in timp ce alte 26% estimeaza concedieri pentru urmatoarele trei luni.

Studiul efectuat in luna aprilie in peste 30 de tari din Europa, India, China si U.S.A. pe un esantion de 4.217 companii, dintre care 600 din Romania, releva faptul ca situatia tarii noastre este mai grava decat media globala a raportului angajari - concedieri.

Contorizand raspunsurile companiilor din domenii ca finante constructii, auto, FMCG, IT&C, pharma si retail, raportul global confirma o scadere a puterii de angajare in Romania fata de o perioada de calm economic, dar si o revenire fata de perioada critica din lunile octombrie si noiembrie 2008.

Astfel, nivelul angajarilor din tara noastra urmeaza o panta ascendenta dupa perioada de criza de la sfarsitul anului trecut, cand doar 37% din companii anuntau angajari, cu doua procente mai putin decat in primavara acestui an. In plus, numarul organizatiilor care efectueaza concedieri a scazut de la 51%, la inceputul lui 2009, la 28%, in luna aprilie.

“Dupa inregistrarea unei scurte perioade de crestere a activitatii la inceputul anului curent, piata fortei de munca romanesti la nivelul specialistilor si a top managerilor pare sa se fi intors la nivelul sfarsitului de an 2008. Daca in lunile ianuarie si februarie inghetase orice tip de recrutare, din aprilie se simte o revigorare a mediului de business, mai ales in sectoarele afectate de criza – auto si constructii”, spune Irina Vasile, country managerul Antal international Network Romania.

La nivel global, numarul companilor care angajeaza in prezent a scazut la 47%, in conditiile in care la inceputul anului aproximativ 54% din respondenti afirmau ca se afla in proces de recrutare. Totusi, asemanator evolutiei pietei fortei de munca romanesti, la nivel global se asteapta o revenire a situatiei si o crestere de la 43% la 44%, in urmatoarele trei luni, a numarului proaspetilor salariati, mai indica studiul.

Pe continentul european, marja nivelului angajarilor a suportat variatii majore, de la 32% in Ungaria la 52% in Polonia - una dintre cele mai ridicate rate de angajare. In tari precum Franta, Anglia, Luxemburg si Spania, intre 46% si 53% din companii estimeaza ca in urmatorul trimestru isi vor mari efectivele. In schimb, in tarile est-europene, situatia angajarilor in toamna lui 2009 indica cifre sub media globala, astfel incat companiile din tari ca Romania, Bulgaria, Croatia sau Cehia vor angaja in proportie de cel mult 43%.

In schimb, situatia din S.U.A. este inca neclara, 34% dintre companii efectuand angajari in aprilie, iar alte 35% sustinand ca vor demara proceduri de concediere in urmatorul trimestru.

Fondata in 1993, compania de executive search Antal International Network detine peste 57 de birouri in peste 29 de tari. Studiul referitor la tendintele globale de disponibilizari si angajari este realizat trimestrial si se afla la a treia editie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri