Cumpararea unei masini noi poate deveni un calvar daca nu alegeti cu atentie. Daca pe moment euforia nu va va lasa sa vedeti ca ati ales prost, dupa ce aceasta se duce, ramineti cu ceva ce poate nu va doriti. Ca sa nu ajungeti in aceasta situatie, incercati sa calculati fiecare miscare dinainte.
Mai intii cautati-va de bani si stabiliti daca platiti cu banii jos, in rate sau in leasing. Aveti grija si la costurile de intretinere, care difera mult de la un model la altul. Consultati-va cu proprietarul unui model similar. Cel mai bun sezon pentru cumparat masini este vara, cind dealerii fac reduceri sau ofera optiuni gratuite. Test-drive-ul va va spune exact cum se comporta masina in trafic. Incercati sa conduceti cit mai mult, iar daca cel care va vinde masina insista sa va insoteasca, nu-l lasati sa conduca primul. Dealerul va incerca sa conduca el inaintea voastra, pentru a va convinge ca totul functioneaza, iar cind treceti la volan, nu veti mai putea comenta nimic despre masina. Doriti o masina roz? Atunci luati-va gindul de la revinzare. Alegeti in special culorile argintiu, albastru si gri, acestea fiind cele mai populare.

Nimic nu se compara cu ceea ce simti atunci cind intri in showroom pe jos si pleci la volanul noii tale masini. Fie ca ai cumparat o mica masina pentru oras, cu un consum frugal, fie ca ai cumparat o supermasina, care va distruge o buna bucata din ceea ce a mai ramas din stratul de ozon, sentimentul este unic. Insa, ca sa va puteti bucura de noua achizitie, trebuie sa alegeti cu atentie. Ghidul nostru va va da o idee despre cum trebuie sa procedati.

Cum va decideti

Desi pare destul de simplu, pentru ca toti credem ca stim ce masina ne va satisface nevoile, nu este chiar asa. In primul rind, ar fi bine sa va verificati buzunarele. Cit sinteti dispus sa cheltuiti. Stabiliti-va o suma maxima si pe care sa nu o depasiti in functie de modul in care veti plati masina, cash sau in leasing. De asemenea, aveti grija la costurile de intretinere ale masinii. Vorbiti cu cei care conduc deja modelul ales de dumneavoastra. Nu are sens sa va cumparati un Mercedes daca nu-l puteti intretine.

Ce vreti sa faca masina. Sa care toata familia, plus casa ce tocmai a fost impachetata in geamantane pentru concediu, sau doar sa impresioneze prietenii cu ce viteza prinde. Fiti sincer, si ginditi-va si la stilul de condus pe care il aveti.

Daca aveti copii cautati o masina ce le ofera protectie si, daca sint foarte mici, scaune speciale.

Culoarea este vitala

Doriti o masina roz, atunci luati-va gindul de la revinzare. Alegeti in special culorile argintiu, albastru si gri, acestea fiind cele mai populare. Echiparea este si ea importanta. O masina fara aer conditionat si fara CD-player se vinde greu. In principiu, cu cit va individualizati mai mult masina, cu atit veti gasi mai greu un cumparator pentru ea.

Cind sa cumparati

Vara se vind cele mai multe masini. Oamenii cauta sa plece in concediu si multi se satura de CFR. Dealerii cauta sa atraga citi mai multi cumparatori si fac oferte speciale. Fie reduc preturile, fie ofera dotari optionale gratis. Aerul conditionat este primul oferit atunci cind nu exista, sau climatizarea automata cind aceasta este standard. In ultimii ani, pachetele de dotari oferite gratis au devenit din ce in ce mai complexe pe masura ce piata interna s-a dezvoltat. Iarna, in preajma Sarbatorilor, se vind, de asemenea, multe masini, iar dealerii, intrati in spiritul Craciunului, fac reduceri.

De unde cumparati

In tara noastra nu prea aveti multe optiuni daca v-ati decis sa cumparati o masina noua. In general, marii producatori si-au ales fiecare un singur importator cu care lucreaza, ce detine astfel exclusivitate. In Occident, ca urmare a unor reforme initiate de Uniunea Europeana, dealerii nu mai sint obligati sa tina in showroom masini provenind de la un singur producator. Mai aveti optiunea sa cumparati direct o masina din afara. Daca modelul ales nu se importa la noi oficial trebuie fie sa va descurcati singuri, fie sa apelati la un dealer auto ce importa masini ale unui producator ce face parte din acelasi concern. Noi nu va garantam ca veti obtine si ceea ce va doriti daca procedati astfel.

Testarea masinii

Deci v-ati decis ce masina doriti, ce culoare si ce echipare. Este momentul sa intrati in showroom si sa discutati cu dealerul. Mai intii faceti tot posibilul sa verificati totul. Vedeti cum se sta in masina, si in fata si in spate, si mai ales daca puteti atinge toate comenzile stind pe scaunul soferului. Incercati sa obtineti o pozitie confortabila la volan. Daca nu puteti, luati-va optionalele care sa va ajute, scaune reglabile pe toate directiile sau volan reglabil. Testarea masinii este foarte importanta. Test-drive-ul va va spune exact cum se comporta masina in trafic. Incercati sa conduceti cit mai mult, iar daca cel care va vinde masina insista sa va insoteasca, nu-l lasati sa conduca primul. Dealerul va incerca sa conduca el inaintea voastra pentru a va convinge ca totul functioneaza, iar cind treceti la volan nu veti mai putea comenta nimic despre masina.

Verificarea finala

Daca ati ales si ati comandat masina va mai ramine doar sa asteptati cu nerabdare momentul in care veti primi cheile. Cind se intimpla asta mai verificati o data daca ceea ce primiti corespunde cu ce ati vrut. Asta inseamna: culoare, echipare, tapiserie, jante etc. Cititi foarte atent termenii legali, contractul de leasing daca aveti, mai ales acolo unde scrie foarte mic. Acum sinteti gata sa duceti acasa un nou membru al familiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri