Datoriile la zi ale romanilor fata de banci, companii de telefonie, de asigurari sau fata de firme care vand in rate diverse produse depaseau, la mijocul acestui an suma de 6.000 miliarde lei (cam 171 milioane euro), arata statisticile firmelor specializate in recuperarea creantelor. In Romania exista peste 20 de firme specilizate in recuperarea datoriilor de la persoane fizice sau companii, dar piata este dominata de KSI Kasolvenzia Romania si Coface Intercredit. O data cu deschiderea bancilor catre creditarea populatiei, in ultimii doi ani si jumatate, bancile si-au orientat activitatea catre zona de retail, apeland, in multe cazuri, la companii specilizate pentru recuperarea datoriilor. Desi bancherii sustin ca volumul creditelor indoielnice, care fie sunt restante, fie nerecuperate, nu depaseste 2% din totalul creditarii, restantierii sunt suficient de numerosi pentru a fi pasati firmelor care se ocupa de recuperarea datoriilor.
Companiile specializate in recuperarea datoriilor functioneaza dupa un adevarat ritual, care incepe colectare creantea banilor pe cale amiabila atat de la persoane fizice, cat si de la firme. Cu vorba buna sau cu amenintari prin justitie, firmele de recuperari ii cauta pe rau-platnici la solicitarea oricarei firme care nu si-a primit banii. Nu o fac gratis: comisionul este undeva in jur de 5% din suma recuperata.

Firmele de recuperare asigura executarea silita si prin intermediul unor cabinete de avocatura. Separat de activitatea de recuperare a datoriilor, aceste firme alcatuiesc si vand rapoarte de credit (bonitate) despre companii. Din 2006, firmele de recuperare a datoriilor vor oferi date despre comportamentul partenerilor de afaceri cu privire la plata creantelor comerciale prin intermediul unui birou specializat, care isi va incepe activitatea in luna februarie 2006.

Biroul de evaluare a bonitatii firmelor va apartine Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC). Aceasta are ca membri fondatori ai asociatiei: Coface Intercredit Romania SRL, Creditreform Romania SRL, CreditPlus Consulting & Collection SRL, KSI Kasolvenzia Elders si Delos Creditinfo SRL. Aceste firme detin peste 90% din piata de recuperari de debite. O piata pe care exista peste 20 de jucatori activi. Pe piata se vorbeste, in perspectiva intrarii tarii noastre in Uniunea Europeana de dublarea sau chiar tripalarea numarului de firme de acest gen. Firme de avocatura din tara si strainatate, precum si fime specializate internationale deja prospecteaza piata. Cei interesati vor putea accesa, contra cost, date despre comportamentul partenerilor de afaceri.

Doua firme din cele enumerate domina piata: KSI Kasolvenzia Romania si Coface Intercredit. Ambele apartin unor grupuri internationale de renume in domeniu. KSI Kasolvenzia Romania a fost infiintata in decembrie 2002 si si-a inceput activitatea in luna ianuarie 2003 cu opt angajati. In prezent, societatea numara peste 140 de angajati si detine prima pozitie pe piata managementul serviciilor de risc al creditului din Romania.

KSI Kasolvenzia Romania a recuperat in perioada 2003-2005 aproximativ 17 milioane euro la o valoare totala a portofoliului gestionat de 60 milioane euro, a declarat, recent, directorul general al companiei, Adrian Boghiu.

Din totalul portofoliului, 65% reprezinta debite de la persoanele fizice pe segmentul retail, respectiv facturi telefonice sau rate scadente la creditele de consum, iar diferenta revine debitelor comerciale ale persoanelor juridice, a adaugat Boghiu.

De la infiintare, societatea a achizitionat aproximativ 50.000 de debite de la diversi creditori, a afirmat Boghiu. Un studiu al pietei recuperarilor estimeaza ca firma specializata KSI Kasolvenzia a detinut anul trecut o cota de 44% din piata controlata de AMCC, ceea ce ar fi dus la o cifra de afaceri de 1,4 milioane euro.

Roxana Florea, director adjunct la KSI Kasolvenzia, spune ca rezultatele finale ale anului 2004 au aratat ca firma a detinut jumatate din piata (50%). Compania recupereaza creante pentru clienti mari, de calibrul Avon, Oriflame, Connex, Orange, Banca Ion Tiriac, Credisson, Garanta si Asiban.

Pentru anul 2005, oficialii companiei au declarat ca cifra de afaceri va creste pana la 2,5 milioane de euro, iar pentru 2006 s-a estimat un nivel al veniturilor de 3,5 milioane euro.

Coface a avut anul trecut un portofoliu de credite restante de la peroanele fizice de 18 milioane euro. Anul trecut debitele recuperate au atins 6 milioane de euro. Cota de piata declarata este de 35%. Cifra de afaceri de la sfarsitul anului 2004 a fost de aproximativ 600.000 euro, iar in acest an se va atinge cifra de 800.000 euro.

CreditPlus a fost infiintata in 1999 si are drept clienti mari Baumit, Henkel, Euro GSM 2000.

CreditReform face parte din reteaua Creditreform International. Aceasta are o cifra de afaceri de 500 milioane de euro anual, 150.000 clienti anuali, 180 de birouri in 18 tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri