Dupa un an si o investitie de 45 de milioane de euro, in Bucuresti s-a deschis prima fabrica de doze de aluminiu
Desi anual in Romania se vand peste 100 de milioane de beri la cutie, pana acum ambalajele din aluminiu nu putea fi asigurate decat din import. De ieri insa producatorii de bere si racoritoare pot apela si la un producator local.

Ieri s-a deschis prima fabrica de cutii de bere din aluminiu din Romania. Prima fabrica de doze din aluminiu din tara a fost deschisa la Bucuresti, necesitand o investitie de aproape 45 de milioane de euro si doar un an de munca. Cei care o gestioneaza sunt polonezii de la Can-Pack, ce au in spate finantatori americani. Fabrica va produce anual 660 de milioane de cutii din aluminiu, adica 0,3% din productia mondiala, lucrand la o capacitate de 1.700 de cutii/ minut.

Planuri mari

Investitorii si-au propus, pana la sfarsitul anului 2007, sa atinga o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro, in conditiile in care piata romaneasca este in continua dezvoltare. In Romania, pe piata berii, cota de piata a cutiilor atinge 8% si creste in mod sistematic, ca si in celelalte tari din regiune, considera Wieslaw Smulski, CEO Can-Pack SA Polonia.

Clientii majori pe care se bazeaza reprezentantii companiei sunt producatorii de bere, membri ai companiilor multinationale: Brau Union Romania SA, Interbrew Efes Brewery SA, United Romanian Breweries Bereprod SRL (URBB) si Compania de Bere Romania, care au incheiat deja contracte cu Can-Pack. Presedintele URBB ne-a declarat ca anual compania importa peste 40 de milioane de unitati. Pe viitor insa vor putea economisi 4-5% din costuri, adica sumele destinate transportului, putand astfel sa ofere un pret mai avantajos la export.

Ambalajele din aluminiu, in lume

Piata cutiilor din aluminiu pentru bauturi a inceput sa se dezvolte in Europa abia din anii 80, desi in America bauturile la doze se comecializau de peste 30 de ani. In Romania, primele bauturi comercializate pe piata libera in acest tip de ambalaje au aparut abia in anii 90, odata cu avalansa de produse din import.

Statisticile furnizate de reprezentantii Can-Pack arata ca in lume se produc anual 220 de miliarde de cutii. Americanii continua sa fie cei mai mari consumatori de ambalaje metalice, cu circa 100 de miliarde de bucati, dar nici europenii nu au ramas prea mult in urma. Wiesiaw Smulski afirma ca pe batranul continent aproape 30% din productia de bere este ambalata in cutii, mai ales in tarile nordice, dar si in tarile estice, cu o traditie in productia de bere, cum sunt Polonia si Cehia.

Conform estimarilor, consumul european de cutii de aluminiu pentru bauturi s-a ridicat anul trecut la 39,6 miliarde de bucati, iar pentru acest an se preconizeaza o crestere pana la 41,4 miliarde. IntenTII
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri