Dupa mai multe scandaluri declansate de Statele Unite pe tema pretului prea mic al otelului romanesc, e rindul mexicanilor sa se plinga de concurenta neloiala.
Ministerul Economiei din Mexic a impus taxe vamale anti-dumping cuprinse intre 37 si 69% pentru importurile unor sortimente de produse siderurgice plate (tabla) originare din Romania, Rusia si Ucraina, dupa finalizarea unei investigatii incepute in urma cu trei ani, transmite Dow Jones. Oficialitatile mexicane au declarat ca investigatia a vizat importurile de tabla din cele trei state mentionate, in perioada ianuarie-octombrie 2002, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Importuri triple

Ancheta a evidentiat ca importurile produselor respective au crescut cu 227% in perioada cercetata, aceasta crestere fiind peste volumul permis prin regulile internationale de comert si avind un impact negativ asupra industriei siderurgice din Mexic. Importurile au avut loc in conditii de pret discriminatoriu, provocind pierderi ramurii similare din siderurgia nationala, au declarat reprezentantii ministerului mexican, precizind ca preturile locale au scazut cu 2,4%, iar vinzarile producatorilor interni cu 8%, ca urmare a dumpingului.

Taxe de 67%

Autoritatile mexicane au constatat ca marjele de dumping sint de 120,5% pentru Romania, de 36,8% pentru produsele originare din Rusia si de 60,1% in cazul Ucrainei. Au fost introduse suprataxe vamale de protectie de 36,8% pentru produsele originare din Rusia, 60,1% pentru Ucraina si 67,6% pentru importurile provenind din Romania, inclusiv cele distribuite de Mittal Steel Galati (fost Sidex).

Ca pondere, importurile din Rusia, Romania si Ucraina s-au ridicat la 6%, 23%, respectiv 22%, in perioada investigata. Mexicul a mai luat masuri similare impotriva importurilor de produse siderurgice din Rusia si Ucraina in anul 1999. Taxele antidumping intra in vigoare imediat, si este de asteptat sa aduca beneficii producatorului mexican de otel Altos Hornos de Mexico SA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri