Marine Resources Exploration International (Marexin) SRL, firma controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu prin intermediul Rompetrol Holding, va mai investi, pana la finalulul anului, cel putin cinci milioane de dolari (3,5 mil.euro) in explorarea unui perimetru concesionat anul trecut in Marea Neagra, potrivit lui Peter Hamilton (foto), CEO Marexin SRL.
Pana in prezent, firma a cheltuit circa 20 de milioane de dolari (14,2 mil. euro) pentru explorarea namolurilor sapropelice existente in cei 9.000 de kilometri patrati concesionati anul trecut in Marea Neagra.

Marexin SRL a obtinut de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) o licenta de exploatare a namolurilor sapropelice la sfarsitul lui iulie 2008. Licenta, care permite doar exploatarea sapropelului, are o perioada de valabilitate de un an si jumatate si va expira la inceputul anului viitor.

Pana in prezent, statul roman a incasat de la Marexin SRL 12,6 milioane de euro (3 mil. euro) din taxele de exploatare aferente perioadei 2008-2009.

“Procesul de exploare decurge bine, dar este foarte costisitor. Daca rezultatele pe care le vom obtine in urma explorarii vor justifica o continuare o proiectului, vom face demersurile necesare pentru prelungirea licentei. In orice caz, perioada de un an si jumatate pe care o avem la dispozitie este insuficienta pentru a vedea daca proiectul are un potential comercial”, spune Hamilton.

El adauga ca, in functie de reusita comerciala a proiectului, acesta va fi dezvoltat fie pe cont propriu, fie in parteneriat cu alte firme care activeaza in domeniul energetic.

Namolurile sapropelice au un potential energetic ridicat, prin procesarea sapropelului, substanta de culoare inchisa, care contine mai multe straturi de sedimente si materie organica, fiind posibila obtinerea unui gaz sintetic. Procesul de obtinere al gazului sintetic este similar celui de producere a energiei din biomasa.

De asemenea, in urma procesarii sapropelui se pot obtine si diverse ingrasaminte chimice, nu doar gaz sintetic.

Marexin SRL a colaborat pe partea de exploatare a perimetrului din Marea Neagra atat cu firme romanesti din domeniu, cat si cu firme internationale.

Intregul proiect de explorare din Marea Neagra este coordonat de o echipa de management din care fac parte scotianul Peter Hamilton, Melanie Chen, fost director executiv al grupului energetic din cadrul Morgan Stanley si Dorin Marian, care a detinut functia de sef al Cancelariei fostului premier Calin Popescu Tariceanu.

Hamilton a fost adus de Patriciu la Marexin dupa ce anterior detinuse o pozitie de vicepresedinte in cadrul Rompetrol.

Marexin SRL este filiala locala a companiei olandeze Marine Resources Exploration International BV, controlata de Rompetrol Holding. Filiala locala a firmei olandeze a fost infiintata in iunie 2008, cu o luna inainte de primirea licentei de exploatare a namolurilor sapropelice din Marea Neagra.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri