Taxa pe viciu, noul bir anuntat recent de guvernanti, este neconstitutionala, avertizeaza producatorii de alcool din Romania. Totodata, o taxa de acest gen va duce, potrivit acestora, la imbolnavirea in mod direct a populatiei, caci aceasta nu-si va mai permite sa consume bautura comercializata in magazine, ci va apela la alcoolul de pe piata neagra, mult mai ieftin, dar dubios din punct de vedere al calitatii.

"Ne aflam in fata unui paradox. Desi autoritatile vor ca sumele colectate din introducerea acestei noi taxe sa mearga spre Sanatate, ea va contribui doar la imbolnavirea populatiei. Cine va mai da 500.000 de lei pe o sticla de bautura, cand poate gasi cu doar cateva zeci de mii de lei aceeasi cantitate de alcool, produsa pe piata neagra, in conditii mizere", ne-a declarat, ieri, presedintele Garant, Romulus Dascalu.


"Este o taxa la taxa, nicaieri in lume nu exista asa ceva"


Potrivit reprezentantului producatorilor de alcool din Romania, introducerea acestei taxe pe viciu este ilegala. "Este anticonstitutionala, pentru ca este o taxa la taxa, care nu exista nicaieri in lume. E o utopie, si in acelasi timp, un paradox. Vor sa aduca mai multi bani la Sanatate, dar risca sa imbolnaveasca populatia", a explicat Dascalu, precizand, in acelasi timp, ca autoritatile au la indemana modalitati mult mai simple si mai rapide de a aduce bani la buget. "Eu le garantez ca, daca s-ar reduce la jumatate evaziunea fiscala din alcool, s-ar colecta la buget cu 300 milioane de euro mai mult", a mai spus Dascalu, precizand insa ca "nici un guvern nu s-a gandit sa inventarieze numarul cazanelor ilegale de tuica si rachiu". "Exista la nivel national peste 30.000 de astfel de cazane, numar dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut", a atras atentia Dascalu, avertizand astfel autoritatile ca introducerea acestei noi taxe nu va aduce venituri in plus la buget, ci doar va duce la cresterea contrabandei si a evaziunii fiscale.

Un pachet de "Carpati" ar ajunge la 56.000 de lei!

De aceeasi parere sunt si producatorii romani de tutun care spun ca introducerea unei astfel de taxe pe viciu ar duce doar la cresterea contrabandei, intrucat populatia nu-si va permite sa plateasca atatia bani pentru un pachet de tigari si atunci vor recurge la alte modalitati. "Daca se va aplica taxa de un euro pe pachetul de tigari, un pachet de "Carpati", care costa acum 20.000 de lei, va ajunge 56.000 de lei", ne-a precizat Marcel Kadar, director general Galaxy Tabacco SA. Potrivit acestuia, autoritatile ar trebui sa vizeze scaderea fenomenului de contrabanda si evaziune fiscala, actiune din care s-ar aduce cu siguranta venituri suplimentare la buget. "Daca va scadea contrabanda estimata de noi la 8-10%, s-ar incasa in plus la buget 70-80 milioane de euro", a explicat Kadar.

Daca va intra in vigoare taxa pe viciu se va traduce intr-un euro in plus pe fiecare pachet de tigari, 0,5 euro/sticla de alcool de pana la 250 ml, un euro/sticla de 500 ml, 1,5 euro/750 ml, 2 euro/sticla de un litru si cate 2,5 euro pe fiecare sticla de bautura de peste un litru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri