In ciuda crizei economice, piata OTC-urilor (medicamente eliberate fara prescriptie medicala) din regiunea Europei Centrale si de Est va continua sa creasca si anul acesta, cu aproximativ 8% fata de anul trecut, ceea ce inseamna atingerea unei valori de 10 miliarde de euro, potrivit unui studiu recent al firmei de cercetare PMR Publications.
Anul trecut, piata a inregistrat o crestere de 26%, pana la valoarea de 9,2 miliarde de euro, dar anul acesta avansul se va cifra la 8%, estimeaza specialistii PMR. Din totalul pietei, Romania detinea anul trecut o cota de piata de 4,4%, ceea ce inseamna ca piata interna de OTC-uri s-a ridicat in 2008 la 368 de milioane de euro.

“In ultimii ani, economiile din Europa Centrala si de Est (Rusia, Polonia, Ucraina, Bulgaria, Romania, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia si Croatia) s-au dezvoltat foarte mult. Conditiile economice favorabile, impreuna cu cresterea veniturilor si a nivelului de trai, precum si schimbarea stilului de viata au determinat populatia sa fie mai atenta cu sanatatea, ceea ce a determinat o accelerare a cresterii pietei de OTC-uri”, se mai mentioneaza in studiul PMR. Anul acesta insa, reducerea cheltuielilor va genera o contractie a pietei de OTC-uri, iar unele tari, precum Ucraina, ar putea chiar sa inregistreze rezultate negative, cred specialistii firmei de cercetare.

“Cu toate acesta, PMR estimeaza ca piata totala a OTC-urilor din regiune va creste cu aproximativ 8%, pana la 10 miliarde de euro, pe fondul ratelor pozitive pe care Rusia, cea mai mare piata, le va raporta”, a declarat Monika Stefańczyk, seful departamentului de analiza a pietei farma din cadrul PMR. Din totalul pietei, Rusia detine o cota de piata de 45,5%, urmata fiind de Polonia – 22,1%, Ucraina – 9,6%, Cehia – 5,%, Romania – 4,4%, Bulgaria – 4,3%, Ungaria – 3,4%, Slovacia – 2,4% si Croatia – 1,9% (date pentru 2008).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri