Grupul CEZ ar putea prelua Electrocentrale Galati de la statul roman pana la sfarsitul acestui an, a declarat primarul Dumitru Nicolae, care a discutat cu reprezentantii grupului ceh despre variantele de preluare si politica de preturi.
"Luni ne-am intalnit cu reprezentantii firmei CEZ, Cehia, cei care vor sa cumpere Electrocentrale Galati, si am pus la punct un program care sa accelereze operatiunile. Eu zic ca se va realiza, cehii sunt seriosi. S-a avansat sfarsitul anului, insa nu e un termen batut in cuie. Si ei au dreptate. Modul lent in care se misca Ministerul Economiei la noi e descurajator", a afirmat primarul Dumitru Nicolae, citat de NewsIn.

Edilul-sef a dezvaluit o parte din continutul discutiilor purtate cu reprezentantii CEZ. Potrivit lui Dumitru Nicolae, cehii au propus municipalitatii sa se asocieze si sa administreze impreuna termocentrala de la Galati. Unitatea de productie trebuie, insa, modernizata urgent si cu cheltuieli semnificative, asa ca Primaria este pe punctul de a respinge propunerea, nedorind sa participe la aceste cheltuieli.

"Ei ar vrea sa ne bage si pe noi in aceasta firma, sa facem un fel de firma mixta. Nu stiu daca ne pasioneaza aceasta problema. Un singur lucru stiu: daca in urmatorii doi ani nu se iau masuri serioase de reparare la Electrocentrale, vor fi probleme tehnice", a spus primarul.

Grupul CEZ ar dori, de asemenea, sa cumpere doar termocentrala, nu si conductele care transporta agentul termic spre oras si care, in viziunea cehilor, ar trebui preluate de municipalitate. Primarul nu agreeaza, insa, nici aceasta propunere, deoarece magistralele - aflate in proprietatea Electrocentrale de la infiintarea acesteia, in urma cu 30 de ani - sunt degradate si necesita reparatii capitale, iar Primaria nu vrea sa-si asume o asemenea investitie.

"E un singur punct delicat acolo: conductele de transport fluid de la Electrocentrale la noi. Ei ar vrea sa ni le dea noua. Eu nu vreau pentru ca nu am bani. Adica exploatezi 30 de ani, nu faci reparatii la ele si le dai acum. Electrocentrale nu avea cum sa realizeze investitii, pentru ca stiti cum e: daca statul da bani pentru reparatii, se repara; daca nu, nu", a afirmat Nicolae.

Partile au discutat si despre datoriile istorice acumulate catre producatorul de energie termica Electrocentrale Galati de distribuitorul Apaterm, al carui unic actionar este Consiliul Local. Concluzia a fost aceea ca cehii nu vor prelua si aceste debite.

"Daca se preia, se face ceva cu datoriile istorice. Cum (Ministerul Economiei, n.r.) le-a sters la celelalte 29 de orase unde a vandut centralele. La orice privatizare, nu poti sa ii spui celui care preia 'Uite, mai ai de incasat si asta'. Nu. Se sterg, se baga intr-un cont si asteapta pana se vor plati", a spus primarul Galatiului.

In ceea ce priveste preturile la energia termica livrata galatenilor, exista temeri ca, odata instalati la conducerea termocentralei, cehii de la CEZ vor majora tarifele. Dumitru Nicolae a anuntat, insa, ca a convenit cu investitorii ca preturile sa ramana la acelasi nivel, cel putin in aceasta iarna. "Eu am convenit cu ei foarte clar: pretul (de furnizare a caldurii, n.r.) nu se va modifica", a declara el.

Grupul CEZ, unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, a castigat, in februarie 2008, licitatia de preluare a societatii Electrocentrale Galati, devansandu-si competitorii, pe Gaz de France, Enel si Edison, AES si ElectraBel Belgia. Noua luni mai tarziu, in noiembrie, CEZ si Electrocentrale Galati au semnat Memorandumul de Intelegere, document care stabileste etape de urmat in vederea formarii unui joint venture in care cehii vor fi actionari majoritari. Obiectul joint venture-ului este modernizarea centralei existente si construirea unei noi unitati de productie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri