Un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) anticipeaza, o crestere a profiturilor IMM-urilor comparativ cu anul 2004.

Potrivit sondajului CNIPMMR, peste patru cincimi dintre firmele intervievate estimeaza ca vor obtine profituri superioare sau identice comparativ cu anul trecut. De asemenea, peste 60% dintre firme anticipeaza in 2005 cresteri ale volumului fizic al vinzarilor, iar acelasi procent estimeaza majorarea volumului comenzilor.

Inca departe de UE

Desi performantele economice sint in crestere, sint multe discrepante ingrijoratoare intre cifrele raportate de firmele romanesti si media europeana, a declarat Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Cifra de afaceri, profitul si productivitatea sint principalii indicatori aflati sub media Uniunii Europene, in cazul Romaniei. Multe companii au declarat ca au pierdut cote insemnate de piata in favoarea produselor importate si ca nu au putut beneficia de cresterea consumului intern.

Calitatea lasa de dorit

Firmele romanesti au o problema cu competitivitatea pe piata autohtona, conform lui Ovidiu Chiorvici. Ele sint preocupate de calitate doar pentru produsele destinate exportului. Acest fenomen risca sa se accentueze insa, daca firmele autohtone nu redreseaza rapid problema.

Mediul de afaceri se imbunatateste

Aproape jumatate dintre firme considera ca mediul de afaceri este de natura sa le ingreuneze desfasurarea activitatii. Pe de alta parte, circa 52% dintre respondenti estimeaza ca evolutia acestui mediu, in perioada urmatoare, va fi favorabila afacerilor. Fiscalitatea excesiva, birocratia, accesul redus la credite si intirzierile la plati sint, in ordinea frecventei, problemele cu care se confrunta firmele romanesti. Calitatea mediului de afaceri este vazuta pe cale de imbunatatire de catre patroni, datorita apropierii de UE. Integrarea este considerata de 40% dintre firme ca o oportunitate, iar de aproape un sfert, ca o amenintare majora.

Buget mai bun

Datorita performantelor din acest sector, statul va aloca anul viitor peste 2.000 de miliarde pentru sprijinirea IMM-urilor, fata de 1.200 anul acesta, a declarat senatorul UDMR Verestoy Attila. In opinia sa, sprijinul statului acordat intreprinderilor mici si mijlocii este insuficient si, din acest motiv, este necesara alocarea unei cote mai mari din buget acestui sector. Sondajul CNIPMMR releva si dorinta IMM-urilor de a beneficia de mai multe actiuni de sprijinire, precum imbunatatirea accesului la credite, fonduri de garantare si alte forme de sustinere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri