Consumatorii industriali eligibili au dictat scaderea pretului energiei cu 15%, provenita de la furnizor, intrucat consumul a scazut foarte mult si in plus exista si un excedent de energie ce trebuie vanduta, a declarat directorul din cadrul Electrica, Ioan Silvas.
"Puterea de negociere a consumatorilor eligibili a crescut, acum, pe timp de criza. Ei au dictat scaderea pretului energiei furnizate. Consumul de electricitate a scazut sesizabil si, in plus, exista un excedent de energie. De aceea, consumatorul are mai multe optiuni, unde sa mearga sa caute alt furnizor", a precizat directorul de comercializare al energiei in cadrul Electrica, Ioan Silvas, citat de NewsIn.

Consumatorii eligibili sunt toti cei care nu se afla pe piata reglementata, adica in general consumatorii mari si medii. "Pretul pe zona reglementata a ramas la fel, fireste", a adaugat Silvas.

"In plus, productia din centrale a scazut, iar pretul costul unitar pe MWh produs a crescut. Fiecare furnizor, inclusiv cei privati, au fost pusi in aceasta situatie de a scadea pretul energiei furnizate consumatorilor, nu au avut alta alernativa. Initiativa a trecut pentru prima data de partea consumatorului. Consumatorul este cel care a decis", a mentionat directorul din cadrul Electrica, Ioan Silvas.

Acesta da ca exemplu faptul ca pretul anumitor materiale, precum otelul, aluminiul sau produsele chimice, a scazut cu 40%, fapt ce a determinat marile companii producatoare sa faca reduceri ale costurilor cu energia electrica.

De la inceputul anului, consumul de energie electrica a scazut cu circa 10%, pe tara, iar industria este cea care a dictat aceasta scadere, considera reprezentantul Electrica.

"De fapt, la industriali, consumul de electricitate a scazut cu 20%, la consumatorii mici a ramas constant (este vorba de iluminatul public sau diverse institutii), iar la consumatorii casnici, in mod surprinzator, exista o crestere de 4-5%", a afirmat Ioan Silvas.

Electrica SA si-a propus realizarea unor capacitati de productie din surse regenerabile de circa 375MW pentru acoperirea necesarului de certificate verzi din surse proprii, respectiv 150MW din energie eoliana, 200MW din biomasa si 25MW din hidroenergie. In prezent, aceste proiecte sunt la faza de studiu de fezabilitate.

Prin filialele de distributie si cele de furnizare din Transilvania si Muntenia (Electrica Transilvania Nord, Electrica Transilvania Sud, Electrica Muntenia Nord), precum si prin filiala Electrica Serv, Electrica deserveste aproximativ 5 milioane clienti. Actionarul majoritar al Electrica SA este Ministerul Economiei.

La nivel de grup, societatea a avut in 2008 o cifra de afaceri de 5,9 miliarde lei si un profit brut de 1,5 miliarde lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri