Spre surprinderea multora, 2004 a fost anul cel mai bun pentru intreprinderile mici si mijlocii din Romania. Aceasta este concluzia Raportului anual al sectorului IMM din Romania, elaborat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMMC) si finantat de Uniunea Europeana, document prezentat ieri presei.

In privinta anului 2005, este de consemnat esecul guvernantilor in aplicarea programului special, destinat sprijinirii IMM-urilor prin fonduri, in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit, pentru trimestrul al IV-lea al anului trecut, program conceput in cel mai profund stil romanesc. Practic, acest program nu numai ca a fost publicat prea tarziu (mai 2005), dar conditiile impuse solicitantilor au condus la situatia hilara ca, din 240 miliarde de lei, sa poata fi acordate solicitantilor doar 7,8 miliarde de lei .


Despina Pascal, consultant PHARE si unul dintre coordonatorii echipei editoriale a Raportului, a precizat ca pentru anii viitori nu se mai intrevede o conjunctura atat de favorabila pentru IMM-uri ca in anul 2004.

Printre factorii care au influentat evolutia favorabila se numara cresterea salariala, pe fondul de an electoral in 2004, fiind astfel stimulat consumul. Un alt factor deosebit de important, care a stimulat, la randul sau, consumul a fost imbunatatirea politicii de creditare a bancilor comerciale, aspect dublat de scaderea inflatiei. Nu in ultimul rand, trebuie amintita productia agricola, considerata a fi cea mai mare din 1990 incoace.


Lasand la o parte aspectul cresterilor salariale pe fondul de an electoral din anul 2004, care, in opinia noastra, nu a avut un rol determinant in evolutia IMM-urilor, cadrul favorabil a fost determinat de relansarea unor sectoare economice importante, astfel ca Romania a consemnat o crestere economica de 8,3%, fata de 5,2% in anul 2003 si 5,1% in anul 2002.


Constructiile au cunoscut cea mai spectaculoasa crestere


In acest context, sectorul privat, care include si sectorul IMM, din Romania a contribuit, in cei trei ani, in medie cu 70% la formarea PIB. Pe total, in anul trecut, cifra de afaceri a IMM-urilor a crescut fata de anul precedent cu 17,6%. Cea mai spectaculoasa crestere s-a inregistrat in Constructii, cu 19,4%, urmand Industria, cu 18,2%, Serviciile, cu 17,2% si Agricultura cu 16,7%.

Datele de bilant pentru anul 2004 indica o cifra de afaceri totala in sectorul IMM de circa 65 miliarde euro la preturi curente, din care 19,5 miliarde au fost realizate de micro-intreprinderi, 22,5 miliarde de catre intreprinderile mici si in jur de 23 de miliarde de catre intreprinderile mijlocii.

Daca ne referim la productivitate, calculata ca raport dintre cifra de afaceri si numar de salariati, se constata un lucru, aparent contradictoriu. Astfel, productivitatea la microintreprinderi a scazut cu 5,9%, dupa ce si in anul 2003, de asemenea, scazuse cu 12,6%, in timp ce in cazul intreprinderilor mici a crescut cu 9,5%, dar dupa ce in anul 2003 consemnase o scadere de 9,1%. Dar cea mai spectaculoasa crestere s-a consemnat in cazul intreprinderilor mijlocii, cu 15,6%, care in anul 2003 consemnase o scadere de 0,2%.


Un punct slab: importurile masive

Un aspect negativ este reprezentat de evolutia balantei comerciale in activitatile de import-export ale IMM-urilor. Practic, doar 10,2% din cifra de afaceri a IMM-urilor a reprezentat export in anul 2004. Potrivit Raportului, acest export, in pondere mica din cifra de afaceri, nu se datoreaza diminuarii capacitatii competitivitatii companiilor romanesti, exporturile totale crescand cu 21,3% fata de anul 2003, ci unor aspecte legate de politica monetara si de aprecierea monedei nationale. Pe de alta parte, IMM au contribuit, in ponderea cea mai mare la importurile din Romania, care au inregistrat o crestere cu 24%, in 2004, fata de anul precedent, in special in cazul bunurilor de folosinta indelungata, gen: masini de lux, automobile, mobilier, aparatura de uz casnic etc.

Un esec rasunator al actualului guvern

In anul 2005, prin ANIMMC, guvernul a pus la dispozitia IMM-urilor circa 1.000 de miliarde de lei vechi pentru finantarea unor programe. Majoritatea programelor au avut succes, cu exceptia celui mai important, adica cel destinat sprijinirii dezvoltarii IMM-urilor prin fonduri, in limita sumelor platite pentru impozitul pe profitul reinvestit, pentru trimestrul al IV-lea al anului trecut. Dupa cea mai buna traditie romaneasca, acest program a fost anuntat mult prea tarziu, conditiile impuse - multe juste - nemaiputand fi indeplinite, din moment ce patronii nu le-au putut anticipa. In plus, dosarul era extrem de complex si de stufos. Astfel ca s-a ajuns ca din cele 240 de miliarde de lei vechi sa fie cheltuite doar 7,8 miliarde, din cauza ca, pe de o parte, acest tip de ajutor a fost considerat ajutor de stat, iar fondurile se limitau la investitii in echipamente tehnologice, calculatoare si imobilizari corporale, in timp ce, pe de alta parte, au fost respinse o serie de dosare care, desi demonstrau ca firmele in cauza au facut investitii, acestea nu se incadrau in categoria celor eligibile. Chiar daca banii ramasi neutilizati au fost redirectionati spre programul de investitii, programul initial s-a dovedit a fi nu doar o pacaleala, ci un esec managerial, incepand cu estimarea sumei alocate si incheind cu momentul lansarii programului, mult prea tarziu fata de generozitatea intentiei.


Bugetul ANIMMC pentru 2006 este de 2.000 de miliarde lei


Precizam ca Programul de sustinere a investitiilor IMM a inceput in anul 2002 si este destinat sprijinirii firmelor mici si mijlocii in vederea sustinerii cresterii potentialului economic al acestora, dar alocatiile financiare nerambursabile nu pot depasi 50.000 de euro. De asemenea, se pot acorda si granturi pentru sprijinirea intreprinderilor nou infiintate si a microintreprinderilor, dar acestea nu pot fi mai mari de 10.000 de euro.

In majoritatea cazurilor, beneficiarul eligibil trebuie sa contribuie cu 15% din valoarea proiectului, in numerar sau in natura.

Pentru anul 2006, bugetul alocat agentiei va fi de peste 2.000 de miliarde de lei, dublu fata de fondurile de care a beneficiat in acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri