Caderea sectorului constructiilor, care a afectat puternic si piata de tigla metalica, l-a determinat pe Andrei Sulyok, directorul general al Lindab Romania, sa fie sceptic in privinta revigorarii rapide a afacerilor companiei pe care o conduce la valorile inregistrate in 2007 si 2008.
“Este foarte putin probabil sa repetam afacerile din 2007-2008 ale grupului Lindab in Romania mai devreme de 2012. Cel putin nu printr-o crestere organica a businessului, poate doar prin achizitii sau fuziuni”, afirma Andrei Sulyok.

Grupul suedez Lindab, care comercializeaza pe piata locala profile metalice, hale si sturcturi metalice, precum si sisteme de ventilatii, a inregistrat o cifra de afaceri de 63 de milioane de euro anul trecut pe piata locala, in scadere cu 3,7 mil. euro fata de 2007.

Seful Lindab Romania nu exclude posibilitatea achizitionarii unui competitor in 2010, ceea ce ar putea creste valoarea consolidata a afacerilor de pe piata locala a grupului suedez.

“O eventuala achizitie nu va fi facuta mai devreme de 2010. Deocamdata, nu am stabilit bugetul de investitii pentru anul viitor”, spune Sulyok.

Bugetul de investitii de care a beneficiat Lindab Romania in 2009 s-a cifrat sub un milion de euro, banii fiind destinati atat lansarii unui nou produs, cat si lucrarilor de intretinere a unitatii de productie din Ilfov.

Suedezii de la Lindab au achizitionat anul trecut grupul slovac Sipog, in urma careia firmele romanesti Rova si Vios, detinute de Sipog, au ajuns in portofoliul Lindab Romania. Ulterior, firma Vios a fost inchisa, operatiunile sale fiind preluate de Rova.

“In acest moment ne aflam in stadiul de finalizare al asocierii juridice dintre Lindab Romania SRL si Rova Romania SRL. De asemenea, speram sa finalizam cat mai curand si integrarea operationala a Rova in Lindab”, mentioneaza directorul general al Lindab Romania.

Sulyok nu a dorit sa doreasca despre evolutia businessului de pe piata locala in 2009, mentionand doar ca in trimestrul al treilea, declinul vanzarilor Lindab Romania a fost mai redus decat scaderea inregistrata de grup in Europa Centrala si Est (ECE).

Vanzarile grupului din ECE au scazut in trimestrul al treilea cu 58% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare trimestriale publicate de Lindab.

Raportul grupului arata ca vanzarile de pe pietele din ECE si tarile din Comunitatea Statelor Independente (CSI) vor redeveni sustenabile doar dupa relansarea pietelor din statele cu o economie dezvoltata.

De asemenea, sursa citata noteaza ca este foarte probabil ca pietele din Rusia, Polonia, Cehia si Slovacia sa-si revina mai repede decat cele din Romania, Ungaria, Ucraina sau tarile baltice.

In incercarea de a contracara scaderea vanzarilor in 2009, Lindab Romania a implementat un program de reducere a costurilor, care a prevazut diminuarea stocurilor proprii si ale partenerilor, scaderea cheltuielilor operationale, precum si disponibilizarea a peste 30 de angajati. De asemenea, producatorul de tigla a pus accent si pe recuperarea banilor din piata.

Totodata, compania a demarat o serie de promotii.

“Pe langa aceste promotii, au existat si reduceri de preturi. Desi nu am facut un calcul al scaderii preturilor, pot spune ca acestea s-au diminuat cu cel putin 10% de la inceputul anului, una din cauze fiind si ieftinerea pretului otelului”, mentioneaza Sulyok.

Compania a intrat recent pe segmentul tiglelor metalice granulate, prin lansarea unei game de produse destinate, in principal, consumatorilor premium. Pretul de lista pentru un metru patrat de tigla metalica granulata este de circa 17 euro.

Potrivit reprezentantilor Lindab, piata de tigla metalica granulata s-a ridicat la peste 340.000 de metri patrati anul trecut.

“Ne propunem ca in urmatorii doi ani sa ajungem lideri de piata pe segmentul de tigla granulata. In ciuda scaderii vanzarilor preconizate pentru acest segment in 2009, am decis sa lansam acum produsul, atat pentru ca am avut sustinerea grupului, cat si pentru a compensa reducerea vanzarilor in ceea ce priveste produsele consacrate”, spune Sulyok.

Principalii competitori ai companiei pe segmentul tiglelor granulate sunt Gerard, Decra si Metrotile.

Piata de tigle metalice s-a ridicat anul trecut la circa 90 de milioane de euro.

Cei mai importanti jucatori de pe piata de tigla metalica sunt Lindab Romania, Ruukki Romania, ArcelorMittal Construction Romania si Megaprofil.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri