Vanzarea medicamentelor importate in Romania, asa numitul export paralel prin care se transfera in alte tari produsele farmaceutice care ajung la noi in tara va lua amploare din cauza pretului mic, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Distribuitorii romani cumpara anumite medicamente de la producatorii straini, insa in loc sa le vanda pe piata interna le reorienteaza spre alte tari, care prefera sa le ia deoarece au un pret mai mic. In plus, isi gasesc cumparatori straini care sunt dispusi sa plateasca imediat, cu bani gheata.

"Spre exemplu, potrivit referentierii circulare care se foloseste in prezent, pentru un medicament care are pretul minim in Uniunea Europeana de 10 euro, Romania va adopta acest pret si il va transforma in lei raportandu-se la cursul de 4 lei pe euro. Raportand acest pret la cursul real al euro, mai mare cu 5-7%, pretul medicamentului din Romania este de fapt de 9 euro. Tarile din jur care folosesc acelasi sistem de referentiere vor lua ca referinta pretul minim de 9 euro din Romania, iar tara noastra devine atractiva si pentru exportul paralel. Din cantitatile de medicamente aduse in Romania o parte sunt transferate spre tari precum Germania, care il vand la un pret mai mare. Acest lucru are consecinte directe asupra pacientului, care nu va avea acces la medicamente", a explicat, citat de NewsIn, Sorin Popescu, External Affairs Manager al Merck Sharp&Dohme Romania.

Potrivit directorului ARPIM, in cazul exportului paralel este vorba de medicamente precum cele pentru cancer sau anumite boli de sange, care reprezinta volume mici si valori mari. Daca in primele trei trimestre exportul paralel a reprezentat in Romania 5-7% din totalul pietei, in 2010 va ajunge probabil la 12%, iar in doi-trei ani la 25%, potrivit estimarilor ARPIM.

Dan Zaharescu explica faptul ca prin ordinul 75 al Ministerului Sanatatii privind metolodologia de calcul a pretului medicamentelor s-a adoptat cel mai mic pret dintr-un cos de 12 tari ale Uniunii Europene, tari recunoscute ca avand preturi mici. Cursul de schimb de 4 lei pentru un euro a provocat preturi in medie cu 5% sub nivel. De acum o luna, preturile se invart la minus 7% fata de cursul real, potrivit lui Zaharescu, insa vor ajunge la minul 15% daca nu se va modifica cursul de schimb.

Conform ordinului, actualizarea pretului se face anual in ultima saptamana a lunii noiembrie in functie de cursul utilizat pentru realizarea bugetului pe anul viitor. Concret, ar trebui sa creasca pretul cu diferenta intre cursul de 4 euro si cel de 4,2 euro care va fi folosit, potrivit unor informatii neoficiale, pentru realizarea bugetului statului pe 2010. De zece zile insa a aparut un proiect de modificare a acestui ordin care nu prevede actualizarea ratei cursului de chimb valutar in noiembrie.

"Practic, daca aceasta modificare va intra in vigoare, cursul ar trebui sa ramana la 4 lei. Consecintele ar fi un posibil blocaj al pietei din cauza devalorizarii leului, ingreunarea accesului pacientilor la medicamente din cauza instabilitatii economice, accentuarea exporturilor paralele si se continua cu intarzierea lansarii noilor medicamente pe piata din Romania. Daca acest ordin intra in vigoare nu se va modifica pretul medicamentelor", explica Dan Zaharescu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri