Trenurile de la metrou nu vor circula astazi intre orele 05.00-16.00, Tribunalul Bucuresti (TB) urmand sa stabileasca in aceeasi zi, la ora 8.30, legalitatea sau ilegalitatea grevei generale a angajatilor de la Metrorex.
De asemenea, joi dimineata Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta in legatura cu suspendarea sau continuarea grevei. Secretarul general al Uniunii Sindicale Libere Metrou (USLM) Florian Crisu a declarat ieri ca angajatii Metrorex vor relua greva generala in preajma sarbatorilor de iarna daca instanta va decide joi suspendarea actualului protest. Crisu a precizat ca angajatii de la metrou, care au intrat in greva marti dimineata, nu vor fi platiti, iar abonamentele calatorilor vor fi prelungite cu un numar de zile egal cu zilele de greva.

Negocierile de ieri seara dintre delegatia sindicalistilor de la metrou si ministrul interimar al transporturilor si infrastructurii Radu Berceanu au esuat. Prin urmare, trenurile nu vor circula nici miercuri in intervalul 05.00-16.00. Metroul va circula normal dupa ora 16.00 pana la ora 23.00.

Ministrul interimar al transporturilor Radu Berceanu a declarat ieri seara ca s-a incercat gasirea unor solutii, insa nu s-a ajuns la nicio intelegere.

Liderul sindicatului de la metrou Ion Radoi a declarat, dupa intalnirea cu ministrul Radu Berceanu, ca angajatii de la metrou vor continua si miercuri greva, deoarece revendicarile lor nu au fost acceptate, potrivit NewsIn.

"Vom continua greva si maine (miercuri - n.r.). Bataia de joc denota ca intr-adevar vor sa foloseasca oamenii de la metrou", a precizat Radoi.

Presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou a mai spus ca le-a propus reprezentantilor ministerului derularea unui "contract in doua etape". "La un moment dat am plecat de la ideea sa acceptam o crestere a fondului de salarii pe 2010 cu 3-4 procente, urmand sa vedem la ce prime se poate renunta sau la al 13-lea salariu. Deci efectiv se renunta la multe alte facilitati financiare ca sa putem sa dezamorsam acest conflict. Din pacate nu s-a dorit acest lucru", a mentionat Radoi.

Conducerea Metrorex i-a avertizat marti seara pe organizatorii si participantii la protest ca o continuare a grevei ar perturba ordinea publica si ar afecta sanatatea si viata bucurestenilor, prin posibilitatea producerii de incidente cauzate de aglomeratia din statiile de transport public de suprafata si traficul general supraaglomerat din oras.

De asemenea, Metrorex sustine ca, in acelasi context, pe timpul calatoriei cu mijloacele de transport in comun, sunt favorizate (in circumstantiere) fapte antisociale.

Ministrul transporturilor Radu Berceanu a declarat marti ca legea il impiedica sa procedeze asa cum vor sindicalistii, iar negocierile pe tema salariilor de la Metrorex nu pot avea loc mai devreme de ianuarie 2010, estimand ca la sfasitul anului se va aproba bugetul de venituri si cheltuieli pe 2010.

Peste 1.000 de angajati de la Metrorex, din totalul de 4.250, nu au lucrat marti, in intervalul orar 04.00-16.00, ca urmare a grevei generale pe termen nelimitat, traficul rutier fiind grav afectat, chiar daca RATB a suplimentat capacitate de transport cu 200 de de autobuze, troleibuze si tramvaie. Potrivit presedintelui Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Radoi, metroul este folosit zilnic de 650.000 de oameni, in intervalul 05.00-16.00 peste 300.000 de persoane calatorind cu acest mijloc de transport.

Angajatii de la metrou cer inceperea negocierilor pentru un nou contract colectiv de munca, deoarece acesta a expirat la 1 noiembrie, si majorari salariale de 20%. Ultima majorarea salariala a angajatilor Metrorex a fost de 23%, in noiembrie 2008. In ultimul an, la Metrorex nu au fost facute concedieri si nici reduceri de salariu.

Ultima greva generala a angajatilor de la Metrorex, care a afectat serios transportul in Capitala, a avut loc in 2005.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri