Lafarge Romania va inregistra in 2009, pentru prima oara de la intrarea grupului francez pe piata locala, o scadere a cifrei de afaceri, pe fondul impactului pe care l-a avut criza financiara in domeniul constructiilor.
“Cu siguranta ca, pentru noi, 2009 este primul an de scadere a business-ului de la intrarea Lafarge in Romania. Consider insa ca in acest an s-a atins punctul maxim de scadere si ma astept ca in 2010 sa inregistram afaceri similare cu cele pe care le vom inregistra anul asta sau, poate, chiar sa avem o oarecare crestere”, spune Phillipe Questiaux, presedintele Lafarge Ciment (Romania).

Grupul francez, care a intrat pe piata locala prin preluarea fostului producator national Romcim, in 1997, a ajuns la o cifra de afaceri de 370 milioane de euro in 2008, si la un profit net de 163,8 milioane de euro.

In acest an, Lafarge a inregistrat o scadere cu 34,4% a vanzarilor de pe piata locala in primele noua luni, comparativ cu perioada similara a anului 2008.

Francezii estimeaza o scadere in volum cu 28-30% a pietei locale de ciment in 2009, in conditiile in care previziunile pentru Europa Centrala si de Est indica o reducere de 22-24%.

“Piata de ciment va reincepe sa creasca in a doua parte a lui 2010, cand ma astept ca si economia romaneasca sa-si revina, datorita atragerii de fonduri europene, proces care va duce la demararea lucrarilor de infrastructura. Ma refer in special la drumuri si autostrazi. Singura sansa a Romaniei este sa foloseasca fondurile europene”, subliniaza Questiaux.

Productia de ciment la nivel national a depasit cu putin 10 milioane de tone in 2008, pentru 2009 fiind estimata o scadere cu 3 milioane de tone. De asemenea, consumul de ciment a atins anul trecut un nivel record in Romania, circa 600 de kilograme pe cap de locuitor, echivalentul a aproape 13 milioane de tone de ciment.

In primele noua luni ale anului, consumul de ciment a scazut cu circa 30%.

“Nu doar consumul intern a scazut anul acesta, ci si exporturile. Noi nu am exportat nimic in 2009, dar speram sa reluam exporturile cat mai curand posibil”, afirma seful Lafarge Romania.

In ciuda declinului inregistrat de vanzarile de ciment, francezii si-au continuat planul de investitii in majorarea capacitatilor de productie.

Lafarge Romania a finalizat constructia celui mai mare siloz de clincher (materie prima folosita la fabricarea cimentului) de tip dom din lume, care se afla in incinta fabricii de la Medgidia. Fondurile alocate pentru construirea silozului s-au ridicat la 16,5 milioane de euro.

Investitia in siloz face parte din planul de majorare a capacitatilor de productie, din perioada 2007-201, in valoare de 90 milioane de euro. Pana in prezent, Lafarge a cheltuit 75% din bugetul total de investitii.

“Ideea acestui siloz a aparut in 2006, dupa ce am observat ca este nevoie de o crestere a capacitatilor de productie din Romania, in contextul unei cereri din ce in ce mai mare. Am demarat constructia silozului in iunie 2008, iar in octombrie a venit criza. Am inceput sa ne intrebam daca sa continuam sau nu investitia si am decis sa mergem inainte, avand in vedere ca proiectul era intr-un stadiu avansat”, spune Nicolas Fournier, directorul regional al grupului Lafarge.

Silozul are o capacitate de stocare de 250.000 de metri cubi de clincher, iar la construirea lui au lucrat 200 de muncitori si specialisti din Romania, SUA, Polonia, Mexic, Austria, Germania si Turcia.

Fabrica de la Medgidia genereaza 22% din productia totala de ciment la nivel national. Lafarge mai detine in Romania inca o fabrica, la Hoghiz, precum si o statie de macinare, la Targu Jiu.

In intervalul 1998-2008, Lafarge a realizat investitii de 85 milioane de euro in modernizarea fabricii. In anii urmatori, grupul isi propune sa mai investeasca inca 50 milioane de euro pe piata locala.

Piata de ciment din Romania este controlata de Lafarge (Franta), HeidelbergCement (Germania) si Holcim (Elvetia).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri