Suprafata cultivata in sistem ecologic va ajunge, anul acesta, la peste 100.000 de hectare, fata de circa 70.000 de hectare, cat reprezenta agricultura ecologica in 2004, estimeaza Vasile Bacila, director in cadrul Ministerului Agriculturii.

El a subliniat ca ramura ecologica are un potential de crestere de circa 35 la suta pe an, ceea ce inseamna ca, in 2007, suprafata certificata din agricultura ecologica va depasi, conform prognozelor, 200.000 de hectare. Subventiile pentru produsele ecologice sunt, in medie, cu 20-25 la suta mai mari decat cele primite pentru agricultura clasica.

Astfel, pentru graul ecologic se acorda o subventie de 600 lei pe kilogram la o productie de 2.000 de tone, pentru floarea-soarelui, 500 lei pe kilogram la o productie de 5.000 de tone, iar pentru legume, 2.500 lei pe kilogram la o productie de 5.000 de tone. Produsele ecologice de origine animala beneficiaza de subventii mai ridicate, respectiv 7.000 de lei pentru kilogramul de carne de vita si 14.000 de lei pentru cea de porc. Ajutorul acordat producatorilor de oua ecologice este de 1.000 de lei pe bucata.