Piata materialelor de constructii, inclusiv importurile, este estimata in acest an la 4,5-5 miliarde de euro, in scadere cu circa 20% fata de anul trecut, cand s-a inregistrat o valoare de 5,7-6 miliarde de euro, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu.
Toate sectoarele au inregistrat scaderi, segmentele cele mai afectate fiind tamplaria termoizolanta, ciment si corpuri de zidarie.

"Datele statistice confirma o scadere a cifrei de afaceri din piata materialelor de constructii de 25% la 1 octombrie 2009 fata de 1 octombrie 2008. Si aceste cifre se refera numai la productia din Romania. Trendurile lunilor octombrie si noiembrie au fost usor crescatoare, dar nu vor avea o influenta mai mare de 1 -2 %. Estimam pentru 2009 o valoare de 3,5 miliarde euro a cifrei de afaceri in piata materialelor de constructii fara a lua in considerare importurile. Importurile se situeaza la 1,2-1,5 miliarde de euro", a mentionat Georgescu pentru NewsIn.

Potrivit APMCR, ponderea pietei materialelor de constructii este de obicei intre 45-50% din valoarea pietei constructiilor.

In ceea ce priveste preturile de productie la materialele de constructie, Claudiu Georgescu a declarat ca acestea au crescut in 2009 cu 4% pe fondul reducerii gradului de utilizare optima a capacitatilor, insa preturile comerciale au inregistrat scaderi, ca urmare a reducerii marjelor comerciale ale distribuitorilor si comerciantilor.

"Si producatorii au facut reduceri temporare in cadrul unor promotii. Cat priveste 2010, nu vom asista la variatii atat de mari ale preturilor ca in acest an", a spus presedintele APMCR.

Piata constructiilor va avea un inceput de an 2010 incert si "o oarecare dezghetare incepand cu aprilie".

"Coroborand informatiile din piata si ciclicitatea pietei constructiilor, dar tinand seama ca nu avem la aceasta ora un proiect de buget, orice pronostic exact este riscant. Totusi se intrevede un an greu si la limita rezistentei pentru firmele din domeniu", a mai spus Georgescu.

La inceputul lunii octombrie, numarul angajatilor din sectorul materialelor de constructii se ridica la 37.100, in scadere cu 26,6% fata de 50.600 de angajati in august 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri