Chiar si in conditiile in care avem cota unica de 16%, inregistrarea firmelor off-shore poate creste profitul cu pana la 14%, spune Gheorghe Caraiani
In ultimul timp au fost inregistrate mai mult de un milion de firme off-shore in toata lumea.
Conform prodecanului de la Facultatea de Relatii Comerciale Financiar Bancare Interne si Internationale de la Universitatea Romano-Americana, Gheorghe Caraiani, profitul unei firme poate creste cu aproximativ 10-14% daca isi inregistreaza un off-shore. "Profitul creste foarte simplu. Daca se efectueaza un import la un pret cu 30-40% mai mic, se trece factura prin firma off-shore, dupa care se reface si se adauga venitul de 30-40% si in final se factureaza catre firma-mama din Romania.

Astfel, se va impozita profitul de 30-40% prin firma off-shore, iar impozitul poate varia de la o taxa fixa pana la 10%. Gheorghe Caraiani sustine ca si in conditiile in care de anul acesta s-a introdus cota unica de 16%, inregistrarea unei firme off-shore poate aduce beneficii importante. "Nu a facut nimeni nici un calcul care sa arate ca o companie care are un off-shore nu este mai profitabila decat o firma care isi plateste impozitele in Romania. Ceea ce inseamna ca pentru unele firme, inregistrarea unui off-shore mai constituie o supapa", spune Gheorghe Caraini.

De asemenea, directorul de la Consulco Romania SRL (una din firmele care acorda consultanta pentru inregistrarea de firme off-shore), Radu Chirvase, spune ca in cazul unor investitii transfrontaliere, firmele pot utiliza avantajele conventiilor de evitare a dublei impozitari sau beneficiile ce decurg din directivele Uniunii Europene referitoare la impozite (Parent/Subsidiary Directive, Royalty/Interest Directive, Savings Directive etc).

Un off-shore = 1.600-3.000 de dolari

Potrivit dictionarului anual al revistei "The Economist", companiile off-shore sunt firme inregistrate in anumite tari sau jurisdictii care au o legislatie fiscala fie fara impozite, fie cu impozite foarte scazute atat timp cat societatea nu desfasoara activitati pe teritoriul tarii unde sunt inregistrate. In functie de locul unde vrei sa-ti inregistrezi o companie off-shore, ai nevoie de un capital cuprins intre 1.600 si 3.000 de dolari.

Potrivit firmei Laveco Group LTD, cu 3.180 de dolari poti constitui o societate in Cipru. Acesti bani reprezinta taxe platibile guvernului local pentru inmatricularea companiei, taxe de clasare, furnizarea unui sediu registrat si secretar registrat pentru un an, certificatul sediului registrat, aprobare de la banca centrala pentru inmatricularea companiei, certificatele de actionari. Pe site-ul firmei se precizeaza ca pretul nu contine costuri ascunse. Taxa de impozitare a profitului este de 10% in Cipru, iar taxa pentru biroul inregistrat si pentru agentul inregistrat este de 900 de dolari. In alte paradisuri fiscale, cum ar fi Seychelles sau Belize, taxele anuale sunt fixe si sunt cuprinse intre 800 si 1.000 de dolari.

Potrivit firmei Consulco Limited, o companie standard off-shore gata constituita este livrata in circa o saptamana, in functie de jurisdictie. Conturile bancare vor fi complet functionale in cel mult trei saptamani, iar comenzile personalizate pot dura intre 3 si 8 saptamani pana la finalizare, in functie de locul unde s-a inregistrat firma. Directorul general de la Direct TradePoint Romania, Bogdan Minoiu, spune ca la cursul de management al companiilor off-shore pe care il desfasoara s-au inscris oameni de afaceri care detin si conduc companii din industria textila, industria petro-chimica, industria agroalimentara si de IT.

Fiecare al doilea om din lume vrea sa fenteze Fiscul

"Fiecare al doilea om din lumea civilizata a vrut macar o data sa faulteze Fiscul", spunea judecatorul Leamed Hannd din Statele Unite ale Americii. Acesta din urma sustine ca nu trebuie condamnati cei care folosesc societati off-shore. Unele dintre avantajele infiintarii unui off-shore sunt: impozite scazute, control valutar minim, remiterea libera de profituri si capital, siguranta drepturilor de proprietate. Directorul de la Consulco Romania SRL, Radu Chirvase, precizeaza ca avantajele difera de la o situatie la alta, in functie de complexitatea serviciilor utilizate. "De asemenea, fiecare jurisdictie are propriile sale particularitati ale regimului fiscal, care pot genera avantaje concurentiale importante, in masura in care sunt exploatate in mod eficient", spune Radu Chirvase. In Europa, economii dintre cele mai puternice promoveaza regimuri fiscale avantajoase pentru anumite activitati. Austria, Anglia, Belgia, Danemarca, Elvetia, Franta si Suedia sunt cateva dintre acestea.

De asemenea, SUA, Australia, Hong Kong, Singapore sau Africa de Sud prevad facilitati fiscale in cazul anumitor tipuri de venituri, mai spune directorul de la Consulco Romania. In ultimul timp, au fost inregistrate aproximativ un milion de companii off-shore in toata lumea, iar firme ca American Airlines opereaza prin aceste centre, potrivit firmei Direct TradePoint. De exemplu, in Cipru tranzactiile efectuate de catre firmele off-shore sunt scutite de la aplicarea TVA. Toate importurile duty-free pentru firmele off-shore sunt scutite de plata taxei pe valoarea adaugata. Mai mult, capitalul social poate fi zero, iar compania off-shore poate fi inregistrata ca fiind operationala fara a fi nevoie sa se depuna bani in contul acesteia si fara cerinte in ceea ce priveste capitalul.

30.000 de firme off-shore in Cipru

Prodecanul Facultatii de Relatii Comerciale Financiar Bancare Interne si Internationale de la Universitatea Romano-Americana, Gheorghe Caraiani , spune ca in Cipru exista peste 30.000 de firme off-shore, majoritatea apartinand oamenilor de afaceri din fosta Uniune Sovietica. "Am avut sansa sa lucrez in comert exterior. Am calatorit in peste 80 de tari, de unde am strans materiale despre zonele libere si off-shor-uri. De altfel, chiar am inregistrat firme off-shore in Cipru, pentru anumite companii", spune Gheorghe Caraiani. De curand, Gheorghe Caraiani a initiat alaturi de un fost student, Bogdan Minoiu, director general la Direct TradePoint, un curs de management al companiilor off-shore. Firma este un centru de afaceri si consultanta care promoveaza companiile romanesti in strainatate si in Romania, oferind consultanta privind patrunderea pe noi piete de desfacere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri