Gigantul energetic spaniol Iberdrola, care si-a facut intrarea pe piata locala anul acesta, are in plan demararea productiei de energie eoliana peste un an, in regiunea Dobrogei, acolo unde deja are o capacitate instalata de 161 de megawati.
“Obiectivul nostru este sa incepem sa producem energie eoliana din 2011, iar politica de comercializare va lua in consideare conditiile de atunci ale operatiunilor demarate”, a declarat pentru Wall-Street Adrian Goicea (foto), country manager pentru Iberdrola Renovables Romania.

Dupa mai multi ani de “prospectare” a pietei locale, compania spaniola a infiintat anul acesta trei subsidiare, care se ocupa de productia de energie, inginerie si asistenta tehnica: Iberdrola Energie, Iberdrola Renovables si Iberdrola Engeneering and Construction.

“Romania are o capacitate remarcabila pentru producerea energiei regenerabile, motiv pentru care am decis sa investim aici. Strategia la nivel national din domeniul energetic, angajamentul de a corespunde cerintelor Uniunii Europene in ceea ce priveste obiectivele pentru energia regenerabila si initiativele legislative care o incurajeaza, alaturi de specialistii romani si competentele din acest sector au fost principalele motive ale deciziei companiei de a intra in Romania, unde are in derulare proiecte ce insumeaza 1.600 de megawati (cat doua reactoare de la Cernavoda – n. red.)”, a explicat Goicea, fost sef al bursei de energie OPCOM.

Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor Iberdrola, investitiile in aceste proiecte ar putea depasi doua miliarde de euro. Pentru finalizarea acestora, Iberdrola s-a asociat cu Eolica Dobrogea, companie romano-elvetiana, prin care spaniolii vor reusi sa se conecteze la reteaua nationala. “Pentru moment, avem in vedere pentru investitii doar regiunea Dobrogei”, spune oficialii companiei. De asemenea, Iberdrola mai mare instalate capacitati si in alte tari din regiunea Europei Central si de Est – Polonia (o capacitate instalata de 161 de megawati pana acum), Grecia (219 megawati) si Ungaria (50 megawati).

Desi pe plan local industria a resimtit reculul consumului de energie, de circa 10%, cu o usoara revenire odata cu sosirea sezonului rece, oficialul Iberdrola spune ca actualul context economic nu a impiedicat compania sa-si continue investitiile.

“Credem ca in calitate de lider mondial in energia eoliana suntem un important motor in refacerea economiei, motiv pentru care proiectele din domeniu, promovate de mari investitori precum Iberdrola ar trebui sa fie incurajati si sustinuti prin masuri legislative, economice si administrative”, este de parere seful Iberdrola Renovables Romania.

Goicea a mai explicat ca industria de profil nu a fost ocolita de criza, dar ca Romania are o traditie bogata in toate domeniile energetice si ca, in ciuda unui an de criza severa, mai ales in sectorul industrial, care s-a depreciat substantial, sectorul energiei romanesti "a avut o evolutie buna si are perspective pozitive".

Seful Iberdrola Romania a subliniat totodata ca modelul de business al Iberdrola este unul flexibil, “care permite alocarea investitiilor in acele tari in care conditiile sunt mai bune, ca in cazul Statelor Unite ale Americii anul acesta, unde reglementarile au fost favorabile”. In cazul Romaniei, acesta a explicat ca investitiile din sectorul energetic local ar putea fi incurajate printr-o sustinere mai puternica din partea autoritatilor locale si simplificarea birocratiei.

“Consideram actuala lege a energiei regenerabile ca fiind una progresiva, cu stimulente rezonabile in scopul cresterii productiei de energie din surse eoliene si asteptam decizia finala a Comisiei Europene in urma sesizarii facute de Consiliul Concurentei, care speram sa fie una pozitiva in concordata cu legile similare in alte tari UE”, afirma country managerul Iberdrola Renovables.

Romania va trebui sa acopere anul viitor 33% din consumul brut de energie electrica din resurse regenerabile. Pentru 2010, Ministerul Economiei va avea in vedere finalizarea foii de parcurs privind promovarea energiilor din resurse regenerabile solicitate de Comisia Europeana si revizuirea strategiei energetice pentru previzionarea consumului de energie din Romania.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri