Dupa finalizarea procedurii de faliment si castigarea procesului cu rusii de la Moody's, Republica are toate sansele sa fie relansata la privatizare in februarie 2006. Expertii insarcinati cu evaluarea activelor au dat verdictul: Republica valoreaza 2.000 miliarde lei, si nu 760.000 de dolari, cu cat a fost vanduta in 2003. Cifrele au fost prezentate in sedinta Comitetului Creditorilor de joi, 27 octombrie.

Evaluata la 2.000 miliarde lei

Fostii angajati ai Republica par sa aiba succes in incercarea lor disperata de a resuscita uzina. Sub presiunea lor, s-a inceput procedura de faliment in 10 iunie. "Am pazit uzina ca nebunii, zi si noapte, in trei schimburi. Si tot s-a furat. Am demonstrat ca Republica, moarta, este mai valoroasa decat vie", declara Constantin Dobre, liderul sindicatelor Malaxa. Evaluata la 2.000 miliarde lei, fostii angajati vor primi 206 miliarde lei, pentru 20 de salarii per salariat. La randul sau, statul are de recuperat 1.240 miliarde lei, Rezervele Statului, 175 miliarde lei, iar autoritatile locale, 20 miliarde lei. Baza activelor Republica includ: 25.000 tone fier vechi, evaluat la 4 milioane dolari; terenul, care valoreaza 38 miliarde dolari, si doua active viabile - sectia de filetaj si laminare.

Deocamdata, proprietari sunt rusii

Sub influenta protestelor sindicale din 9 iunie, AVAS a hotarat ca uzina sa treaca din faza de lichidare-dizolvare in procedura de faliment. Fostii angajati continua sa faca presiuni pentru ca 60% din activele uzinei sa treaca din proprietatea firmei Tehnologica, parte a firmei Moody's, in cea a statului roman. "Nu intelegem de ce se treneaza acest proces. Rusii nu au respectat contractele, nu au venit cu capital de lucru si nu au pastrat cinci ani activitatea uzinei", sustine Constantin Dobre. Cum de la Resita incoace, romanii se tem de exproprieri, am incercat sa aflam si opinia firmei de lichidare Moor Stephen, reprezentata de Theodor Nicolae. "Cand s-a decis procedura falimentului, primul lucru a fost sa-i cerem instantei anularea unor contracte, printre care si cel cu Tehnologica. Principalul motiv a fost ca acestia nu si-au indeplinit obligatiile", declara reprezentantul firmei de lichidare. Deocamdata, statul detine 34% din activele Republica si cheltuie lunar un miliard de lei cu plata pazei si a celor 20 de oameni care lucreaza la intretinere. Desi nu mai are nici energie electrica, Theodor Nicolae considera ca Republica va putea reinvia in 2006, cand va fi relansata la privatizare. "Republica nu va fi nici demolata, nici modularizata, ci privatizata ca intreg. Speram ca procesul sa inceapa in februarie 2006", sustine reprezentantul firmei de lichidare.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri