Peste 60% din firmele mici si medii cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv, nou introdusa in legislatie si care se va aplica din 13 ianuarie, reusind sa ajunga la un acord cu creditorii, estimeaza R&M Audit, intr-o analiza publicata luni.
Legea 381/2009 privind introducerea concordatului preventiv, o forma de rezolvare a dificultatilor financiare ale unei companii, a fost aprobata de Parlament la finalul anului trecut si va intra in vigoare miercuri.

Firmele pot utiliza concordatul preventiv ca modalitate de a evita intrarea in insolventa, daca ajung la un acord cu creditorii ce detin doua treimi din creante. De asemenea, firmele debitoare trebuie sa indeplineasca o serie de alte conditii: sa nu fi fost condamnate pentru infractiuni fiscale sau sa nu fi facut obiectul unei proceduri de insolventa in ultimii cinci ani.

Totusi, potrivit R&M Audit, noua procedura este aplicabila mai ales de catre firmele mici si medii. "In ceea ce priveste majoritatea firmelor mari, cu datorii catre companii multinationale, cel mai adesea acestea nu vor putea beneficia de noile prevederi, desi legea li se aplica in egala masura, deoarece multinationalele creditoare nu ar fi, la randul lor, avantajate de aceasta procedura", apreciaza Mirela Serban, managing director la R&M Audit.

Astfel, firmele multinationale vor fi putin inclinate sa accepte o astfel de procedura pentru ca aceasta presupune un termen mai lung de solutionare a datoriilor decat in cazul insolventei, in conditiile in care cele mai multe dintre ele sunt asigurate impotriva riscului de neplata, iar declararea insolventei permite recuperarea banilor mult mai rapid de la asiguratori, a explicat Serban.

"In ceea ce priveste firmele mici si medii, din estimarile noastre, peste 60% din firmele cu datorii semnificative ar trebui sa apeleze sau vor apela la procedura concordatului preventiv in schimbul insolventei, reusind sa obtina acordul creditorului", a mai spus reprezentantul R&M Audit.

Concordatul preventiv
presupune un contract incheiat intre o firma cu datorii si creditorii ce detin cumulat cel putin doua treimi din valoarea creantelor, cuprinzand un plan de redresare ce poate include restructurarea conducerii sau activitatii si reduceri de personal.
In cadrul acestei proceduri, legea prevede ca judecatorul sindic poate suspenda suspendarea provizorie a executarilor silite impotriva firmei debitoare, care trebuie, insa, sa achite in perioada de aplicare a contractului de concordat preventiv, de maximum 18 luni, cel putin 50% din valoarea datoriilor.

R&M Audit este unul din cei mai importanti jucatori pe piata romaneasca de contabilitate, consultanta fiscala si audit, situandu-se pe locul al saselea dupa cifra de afaceri in topul national realizat de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), potrivit informatiilor prezentate de companie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri