Stagnarea si chiar scaderea usoara a pretului la carburanti a lasat in umbra anuntul oficial al presedintelui Traian Basescu privind necesitatea desecretizarii contractului de privatizare a SNP Petrom. Pe fundalul scaderii cotatiilor internationale la titei, declaratiile presedintelui au stimulat decizia OMV de a reduce cat de cat preturile. Au ramas insa numeroase intrebari legate de evaluarea costurilor reale, luate in calcul la formarea pretului pentru petrolul din productia interna, si, mai ales, legate de clauzele confidentiale ale contractului de privatizare a SNP Petrom.

Una dintre aceste clauze secrete nu permite statului roman sa modifice redeventele pe o perioada de 10 ani, asa cum preciza si ministrul economiei, Codrut Seres. Acesta a recunoscut, public, faptul ca, in esenta lui, contractul de privatizare a Petrom este in defavoarea statului roman si in avantajul OMV, care va avea parte de profituri substantiale in urma clauzei privind redeventa, dar si a altora, care urmeaza a fi puse in aplicare in perioada urmatoare.


Anuntarea desecretizarii contractului Petrom de catre presedintele Basescu nu este insa singura initiativa de acest gen, intrucat reprezentantii Partidului Initiativa Nationala au solicitat constituirea unei comisii parlamentare cu scopul de a ancheta modul si conditiile in care s-a realizat privatizarea companiei. Mai mult, vicepresedintele PIN, Aurelian Pavelescu, a depus in parlament o propunere legislativa, in urma cu aproximativ trei saptamani, privind interzicerea confidentialitatii contractelor de privatizare, alaturi de unele modificari la Legea petrolului.

Tinand cont de procedura greoaie de schimbare a legislatiei, care dureaza mai bine de patru luni, desecretizarea contractului nu va avea loc pana la sfarsitul acestui an. "Am asteptat o perioada sa vedem cum percep institutiile statului aceasta propunere legislativa, dar asta nu inseamna ca am abandonat proiectul, facem in continuare cercetari", ne-a declarat dl Pavelescu.

Potrivit acestuia, exista unele sanse ca, pana la sfarsitul acestui an, sa aflam o parte din clauzele secrete impuse de contract, avand in vedere faptul ca, dupa intalnirea avuta cu ministrul economiei, acesta nu s-a opus desecretizarii contractului, ci a promis ca va sprijini initiativa PIN. Pavelescu ne-a mai precizat ca, pe langa redeventele foarte mici, contractul mai prevede si unele facilitati fiscale, prin care societatea beneficiaza de o subventie mascata acordata de statul roman, care ajunge la un nivel aproximativ egal cu cel prin care OMV a achizitionat 51% din Petrom, adica peste un miliard de euro. "Este vorba de o deductibilitate a 35% din cantitatea de titei si gaze naturale extrasa in perioada 1 ianurie 2005-31 decembrie 2006, prin care societatea este scutita de impozite", ne-a spus vicepresedintele PIN.

In plus, curatarea societatii de datorii, inainte de privatizare, este o alta "buba", care arata cum a fost facuta vanzarea celei mai mari companii romanesti, pentru ca nici la privatizarea Petromidia, nici la RAFO nu s-a folosit aceasta metoda si s-a incercat convertirea datoriilor in actiuni. "In aceasta luna, va avea loc o noua sedinta a AGA la Petrom si urmeaza sa fie decisa valoarea data de OMV pentru terenuri. Este vorba de aproximativ 2.000 hectare de teren, care vor fi vandute la un pret infim fata de valoarea lor", ne-a mai precizat Pavelescu, catalogand vanzarea terenurilor un nou cadou oferit investitorului strategic. Vom reveni cu amanunte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri