Firma de consultanta KPMG a afirmat ca amanarea momentului de aderare la UE, va fi o oportunitate pentru Romania, deoarece firmele ar avea timp sa se pregateasca pentru piata unica. Ministerul Integrarii Europene (MIE) nu e de acord cu afirmatiile firmei de consultanta si audit KPMG: "Autoritatile sprijina firmele romanesti, pentru a fi pregatite sa reziste concurentei de pe piata interna, de la1 ianuarie 2007 si, in acest scop, colaboreaza cu institutiile Uniunii Europene si cu institutiile omoloage din noile state membre", se arata intr-un comunicat al ministerului. "Prin amanarea aderarii, Romania va obtine fonduri comunitare mai reduse pentru cresterea competitivitatii firmelor, iar sumele negociate pentru perioada 2007-2009, de circa 11 miliarde euro, se vor diminua", mai arata comunicatul MIE.

Opinia firmei KPMG nu are fundament politic, nici economic

Patronatele spun ca intarzierea de un an nu va schimba nimic, deoarece problemele interne nu se vor rezolva intr-un an: "Integrarea va aduce o presiune asupra firmelor de a-si rezolva problemele de competitivitate. E mai bine sa intri intr-un sistem de reguli care te forteaza sa intri in competitie cu firmele europeane. Integrarea va aduce un aflux de capital, vor aparea noi firme si vom intra pe o piata libera de capital", ne-a explicat Mihai Seitan, presedintele Consiliului Economic si Social (CES). Amanarea integrarii ar fi un semnal negativ pentru credibilitatea si imaginea Romaniei: "Nepregatirea firmelor este o realitate si nu cred ca inca un an va aduce cu sine schimbari majore in economie. Daca nu vom intra in Uniunea Europeana in 2007, nu va fi o catastrofa, poate doar, partial, un avantaj pentru firmele romanesti mari", considera Stefan Varfalvi, prim-vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR). Tarile care au intrat in UE au avut, dupa integrare, un ritm de progres accelerat: "Integrarea de facto se realizeaza mai repede, iar tari ca Spania, Portugalia sau Grecia au avut un ritm de dezvoltare sporit.

Amanarea inseamna incetinirea progresului firmelor, a evolutiei culturii si a stilului de viata. Opinia celor de la KPMG e fara fundament politic si economic si dovedeste faptul ca nu s-au integrat aici. Isi depasesc atributiile si nu e de natura nici unei firme de consultanta sa emita afirmatii contrare intereselor agentilor economici", ne-a spus Ovidiu Nicolaescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

IMM-urile vor trebui sa devina competitive

Societatile vor fi nevoite sa devina competitive, intr-un sistem organizat de reguli: "Prima zi de amanare ne costa. Romania trebuie sa se intregreze cat mai repede. Sunt o serie de firme care nu vor supravietui, dar asta nu inseamna foarte mult pentru piata romaneasca", ne-a spus Adrian Izvoranu, presedintele Confederatiei Patronatelor din Industrie, Servicii si Comert (CPISC). Aceeasi opinie este sustinuta: "E fals ca amanarea integrarii in UE va fi o oportunitate pentru firmele mici si mijlocii.

Inca un an nu conteaza, deoarece timpul nu valoreaza nimic fara bani si nu inseamna ca IMM-urile vor avea mai multi bani, in acel an. Sunt de acord cu Mugur Isarescu, care arata ca exporturile trebuie sa se bazeze pe valoarea adaugata, pe competitivitatea produselor noastre. Trebuie sa venim cu lucruri noi, sa lucram mult pe partea de cercetare dezvoltare, pentru ca nu vom putea sa facem mai bine ceea ce firmele straine fac de mult timp", considera Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri