Desi piata continua sa prezinte probleme, perspectivele la nivel global pentru M&A (fuziuni si achizitii) sunt mai bune in 2010 decat anul trecut, arata un studiu realizat de KPMG International, in colaborare cu revista americana The Deal.
Studiul transmite in general un mesaj pozitiv, aratand ca desi in anul 2009, activitatea M&A la nivel global a inregistrat o scadere de 22% comparativ cu 2008, recent au inceput sa apara semne care sugereaza o schimbare de directie. In trimestrul patru din 2009, volumul tranzactiilor a crescut cu 15% comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008.

Mai mult decat atat, recent au avut loc o serie de tranzactii M&A de amploare care au tinut capul de afis - preluarea de catre Kraft Foods a companiei Cadbury, explica reprezentantii KPMG.

„S-ar parea ca anul 2010 va fi un an de tranzitie in care volumul tranzactiilor va creste, cu anumite sectoare dominand piata. Este probabil ca firmele care au fost prudente in 2009 sa inceapa sa testeze apele din nou, mai ales ca ar putea exista multe oportunitati interesante pe piata pentru cei care au bani disponibili sau acces la finantare”, Wilson Balachandra (foto), partener al departamentului Financial Advisory Services din cadrul KPMG Romania.

Declinul economic a creat celor cu acces la fonduri oportunitatea de a achizitiona firme sau bunuri la un pret substantial redus. Mai mult, respondentii intervievati au aratat un optimism deosebit in privinta activitatii M&A sustinuta prin capital privat, cu un procent de 61% fiind de parere ca aceasta va creste in 2010.

“In ultimii doi ani investitiile de capital privat a inregistrat un declin la nivel mondial,
in special datorita incertitudinii pietei. Acum insa, exista mai multa stabilitate, ceea ce va creste sansele tranzactiilor. La nivel global, in a doua jumatate a anului 2009 deja se anuntasera cateva mari tranzactii cu capital privat, ceea ce sugera ca piata incepuse deja sa isi revina”, spune Valentin Tic-Chiliment, Partner, Coordonator al serviciilor M&A Tax in KPMG Romania.

Si Romania a inregistrat o scadere semnificativa a activitatii M&A in 2009, multi investitori pierzandu-si increderea in aceasta piata si in pietele emergente in general. „Un obstacol specific in calea tranzactiilor l-a reprezentat diferenta intre asteptarile cumparatorilor si cele ale vanzatorilor. Vanzatorii continuau sa mentina aceleasi conditii ca si in perioada de dezvoltare economica, in timp ce cumparatorii cautau sa obtina reduceri semnificative. Dar perspectivele pentru activitatea M&A in 2010 in Romania sunt mai bune decat in 2009. Vanzatorii au acum asteptari mult mai realiste si sunt multe sectoare care prezinta oportunitati interesante pentru investitori. Sunt convins ca fondurile de investitii isi vor indrepta mult mai mult atentia spre piata romaneasca in urmatoarele cateva luni”, spune Daniela Buhus, Partner, Departamentul de asistenta in tranzactii de afaceri.

Studiul indica insa ca vor exista inca numeroase provocari pe piata M&A. Dupa cum subliniaza Tic-Chiliment “atat companiile cat si investitorii interesati in piata M&A trebuie sa acorde o atentie deosebita cadrului fiscal si de reglementare, pentru a se asigura ca inteleg ce obligatii le revin fata de autoritatile statului atat inainte cat si in timpul si dupa incheierea tranzactiei. Sistemul fiscal din Romania sufera schimbari frecvente si participantii la o tranzactie trebuie sa fie permanent la curent cu ultimele evolutii in domeniu.”

”Provocari raman atat la nivel global cat si in Romania.
Acest studiu arata ca principalul obstacol continua sa il constituie finantarea tranzactiilor M&A. Participantii au indicat, de asemenea, si alti factori negativi, ca de exemplu, incertitudinea prognozarilor de venituri, dispute asupra evaluarilor precum si conditiile de piata in general negative. Din acest motiv este esential pentru cei ce se lanseaza in tranzactii M&A sa apeleze la acei consultanti care inteleg conditiile locale. In general insa, la fel ca si majoritatea respondentilor la acest studiu, am incredere ca anul 2010 va fi un an mai bun pentru tranzactii M&A la nivel global, dar si in Romania”, concluzioneaza Balachandra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri