Decizia implicarii in proiectul gazoductului South Stream va fi luata "numai dupa finalizarea studiului de fezabilitate", cand se vor cunoaste costurile si toate elementele necesare dezvoltarii gazoductului, potrivit oficialilor Transgaz.
Reprezentantii companiei mai afirma ca operatorului sistemului national de transport gaze naturale din Romania, Transgaz, i-a fost trimisa o scrisoare de intentie pentru participarea la realizarea studiului de fezabilitate privind constructia gazoductului South Stream, au afirmat oficialii Transgaz pentru NewsIn.

"Diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, cresterea sigurantei si securitatii energetice a Romaniei reprezinta obiective ale strategiei energetice nationale si, in acest context, orice proiect de anvergura ce se poate dezvolta pe teritoriul tarii si, mai mult, genereaza atat beneficii de ordin economic, financiar, dar si beneficii de ordin social, trebuie luat in analiza. Acesta este si cazul proiectului de constructie a gazoductului South Stream", au mai declarat reprezentantii Transgaz.

Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, a afirmat ca Transgaz a fost invitata de catre Gazprom sa participe la proiectul gazoductului South Stream, precizand ca Guvernul Romaniei nu a primit o scrisoare in acest sens.

"Nu, nu Guvernul, ci Transgazul a primit scrisoarea ca societate comerciala. Nu statul roman, nu institutiile guvernamentale", a adaugat Videanu.

Aceste declaratii au venit dupa ce secretarul de stat in Ministerul Economiei, Cometului si Mediului de Afaceri, Tudor Serban, a declarat recent la postul de radio RFI Romania ca tara noastra nu a primit nici o invitatie oficiala pentru a adera la proiectul energetic South Stream.

O delegatie a celui mai mare producator de gaze din lume, gigantul Gazprom din Rusia, condusa de vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev, a sosit in 17 februarie la sediul Ministerului roman al Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Capitala, unde a purtat discutii cu partea romana timp de o ora si jumatate.

Singura declaratie pe care vicepresedintele Aleksandr Medvedev a facut-o la iesirea de la discutii a fost ca negocierile cu partea romana vor continua. Nici reprezentantii Ministerului Economiei nu au facut declaratii la iesirea de la discutii.

South Stream urmeaza sa treaca pe sub Marea Neagra, legand Rusia de Bulgaria, de unde se va imparti in doua, o parte indreptandu-se spre Serbia si Austria, cealalta spre Grecia si Italia.

Proiectul South Stream, care presupune costuri de constructie de circa 15 de miliarde euro, prevede transportul anual a 31 miliarde metri cubi de gaz din Asia Centrala catre Europa, evitand Ucraina.

Conducta South Stream va avea o lungime de 900 kilometri, iar primele livrari ar trebui sa inceapa in 2015, desi initial era vorba de 2013.

Principalii investitori in proiectul South Stream sunt Gazprom si grupul italian Eni.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri