Firmele din industria usoara, in special cea textila, au ajuns in pragul falimentului, ceea ce pune in pericol sute de mii de locuri de munca, a declarat ieri Maria Grapini, presedinta Federatiei Patronale a Sindicatelor din Industria Usoara - FEPAIUS. Cauzele care au condus la aceasta situatie sunt, in opinia angajatorilor, devalorizarea monedei euro, cresterea nejustificata a preturilor la utilitati, peste limita suportabilitatii consumatorilor si peste valorile angajate in negocierile internationale, ca si costurile mari ale companiilor cu salariile, cu concediile medicale si concediile de maternitate. Alte cauze sunt Codul Fiscal, care cuprinde articole ce permit imixtiunea statului in administrarea afacerilor private, ca si lipsa unei industrii primare necesare pentru actualul nivel al industriei confectiilor.
Maria Grapini a atras atentia ca, de la inceputul acestui an, peste 100 de firme din industria textilelor si-au inchis portile, iar foarte multi dintre cei care depindeau de materii prime din zona interna au disparut de mult de pe piata. Pentru iesirea din criza, patronii cred ca statul ar trebui sa ofere, intre altele, solutii de stimulare a firmelor care nu au datorii la buget, acordarea de garantii guvernamentale si subventii pentru revigorarea industriei primare.


Maria Grapini spune ca pe langa faptul ca a avut de suferit din cauza aprecierii leului in raport cu euro, industria textila a fost lovita si de liberalizarea totala, incepand cu 2005, a importurilor din Asia, mai cu seama din China. 1 ianuarie 2005 a adus pe plan mondial o masura preconizata inca din 1995, respectiv abolirea totala a sistemului cotelor la importurile de textile. Aceasta decizie a Organizatiei Mondiale a Comertului, care a supravegheat reducerea constanta a cotelor inca din 1995, inseamna ca toate tarile membre ale OMC isi deschid neingradit portile in fata importurilor din Asia. Mai ales din China, care este principalul beneficiar al prevederilor de stimulare a comertului fara bariere promovat de OMC.

Pentru Romania, lovitura a fost dubla. Pe de o parte, piata interna, deja sufocata de marfurile chinezesti, va fi aproape imposibil de recucerit dupa eliminarea cotelor de import. Pe de alta parte, exportatorilor romani pentru care UE era piata traditionala, cu o pondere de 85% din exporturile de textile, corespunzatoare unei valori de 6 miliarde euro pe primele luni ale acestui an, le va fi din ce in ce mai greu sa-si pastreze aceasta piata de desfacere. Nici o firma romaneasca nu poate face fata concurentei chinezilor. Asta pentru ca orice firma chinezeasca primeste subventii mari pentru export, ceea ce nu e cazul pentru Romania, a mai spus Grapini. Ea spune ca o potentiala solutie ar fi recastigarea pietei autohtone, care este, in acest moment, acoperita de importuri in proportie de aproape 90%.

Al doilea factor tine de politica vamilor si prespune intensificarea controalelor care sa stopeze importurile ilegale, subevaluate si marfurile care nu respecta standardele de calitate pe care insa marfurile romanesti sunt obligate sa le indeplineasca. Marfurile chinezesti, care se adreseaza mai ales persoanelor cu venituri mici, au invadat Romania. Acelasi lucru se va intampla si cu piata europeana, iar cei mai afectati vor fi producatorii romani care aveau in UE cel mai stabil partener de comert, a mai spus presedinta FEPAIUS. Pe de alta parte, sectoarele cunoscute sub denumirea de industrie primara, au cunoscut un regres puternic in Romania. Practic din cele peste 300 de firme care erau inainte de 1989 au ramas profitabile cel mult 30-40.

Polonezii si cehii se pregatesc deja sa intre la noi pe piata, care va fi una extrem de atractiva, a mai spus Grapini. O alta problema este cea a lohn-ului. Extrem de bine reprezentata, mai ales prin numarul mare de angajati, industria de lohn este si ea in pericol. Daca din punct de vedere economic, inchiderea acestor intreprinderi nu va determina un soc puternic, din cauza aportului mic la bugetul de stat, din punct de vedere social ar putea fi un adevarat dezastru, pentru ca cei 300.000 de angajati ai fabricilor de lohn vor ingrosa randurile somerilor.

Solutii ale patronatelor pentru remedierea situatiei

- Verificarea in mod responsabil si exigent a intrarii marfurilor in tara

- Acceptarea parteneriatului propus institutiilor statului in stabilirea prioritatilor la controlul efectuat pentru scaderea muncii la negru si a evaziunii fiscale

- Modificarea legislatiei privind obligarea angajatorilor sa plateasca concediile de boala

- Eliminarea din preturile utilitatilor a costurilor de restructurare, retehnologizare si a ineficientei sistemului si corelarea preturilor cu indicele de inflatie

- Modificarea Codului Fiscal

- Modificarea in legislatia muncii astfel incat angajatorul sa poata sa negocieze relatia cu angajatul conform reglementarilor europene

- Scaderea costurilor cu salariile

Ce-i nemultumeste pe patroni

- Cresterea preturilor la utilitati peste nivelul inflatiei si in totala necorelare cu raportul

-eu-euro

- Scaderea fortata a cursului leu-euro peste limita de acoperire din profitul programat si productivitatea realizabila in 2005

- Lipsa unei piete a muncii formata concurential

- Deversarea spre angajator a platii concediilor medicale, ducand la costuri substantiale, ce diminueaza profitabilitatea companiilor

- Insuficienta institutiilor statului in eradicarea coruptiei, evaziunii si a concurentei neloiale

- Liberalizarea pietei prin intrarea Chinei in Organizatia Mondiala a Comertului

- Neadoptarea barierelor netarifare la intrarea marfurilor in Romania (controlul calitatii, contrafacerilor si subevaluarii preturilor)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri