Una dintre cele mai mari investitii din istoria Clujului, in valoare de 75 milioane euro intr-o prima faza, a intrat in linie dreapta.

Compania americana Emerson a cumparat cu aproximativ 200.000 euro intreg parcul industrial Tetarom II, cu o suprafata de 115.000 metri patrati.

Aici, americanii doresc sa construiasca un centru de cercetare si fabrici de motoare electrice. Mingea investitiei a ajuns astfel in curtea consilierilor judeteni, iar oficialii de la Tetarom spera ca acestia sa nu repete istoria Montupet. La inceputul anului, firma franceza Montupet ar fi dorit sa puna la punct la Cluj un centru regional de productie in cadrul unei investitii de 120 milioane euro, dar nu s-a inteles la pretul terenului cu consilierii judeteni clujeni.

De cateva luni, discutiile s-au mutat la Bucuresti, dar sansele sunt destul de reduse in acest moment ca afacerea Montupet sa revina in orasul de pe Somes, cu toate ca interesul companiei in acest sens nu s-a stins inca.

Dupa mai multe runde de negocieri cu autoritatile judetene clujene, Emerson a acceptat conditiile cerute de acestea, spune directorul parcurilor industriale Tetarom I si II, Viorel Gavrea. Firma americana urmeaza sa dezvolte o investitie care se situeaza in jurul cifrei de 75 milioane euro si care se va derula pe parcursul a cinci ani. Aceasta suma este una orientativa, subliniaza Gavrea, care precizeaza ca suma finala poate ajunge fara probleme la 125 150 milioane euro, avand in vedere ca americanii de la Emerson n-au facut un calcul final al costurilor necesitate de viitoarele dotari. Discutiile au fost multe. Initial voiau terenul gratuit. Pana la urma au inteles cu greu ca aceasta este legislatia si ca nu putem sa le oferim terenul la un pret mai mic decat cel stabilit ca fiind minim de catre Consiliul Judetean, a precizat Viorel Gavrea. Astfel, Emerson va plati 2 euro pe metrul patrat, cu 6 euro mai putin decat cerusera consilierii judeteni din Cluj firmei Montupet. Compania americana va produce la Cluj piese si subansamble pentru masini, componente si mici motoare pentru industria de profil, dar, va aduce si tehnologia destinata designului de masini. In urmatorii cinci ani, ei au fost de acord sa creeze minimum 2.000 de locuri de munca, dupa cum, in final, au acceptat si sa utilizeze forta de munca locala in constructii, a precizat directorul parcului industrial, Viorel Gavrea.

Parc stiintific si tehnologic

Cei de la Emerson au cumparat tot terenul din parcul industrial Tetarom II, iar in aceste conditii vor ca acesta sa poarte titulatura de parc stiintific si tehnologic, spune Gavrea. Au vrut ca terenul sa aiba la indemana toate utilitatile, infrastructura buna, sa aiba centrele de invatamant in apropiere si acum, de curand, au vrut ca parcul sa nu fie denumit parc industrial, ci sa devina parc stiintific si tehnologic. Vom avea ceva bataie de cap pentru ca la Bucuresti ne izbim de birocratie, a precizat Gavrea. El mai spune ca firma americana poate avea in vedere programele cadru pentru cercetare- dezvoltare ale Uniunii Europene, fonduri la care vor aplica. Asfel, Emerson va ridica in prima faza cladirile administrative si cantina, care urmeaza sa functioneze in trei schimburi, in pachetul salarial Emerson oferind angajatilor, inclusiv masa. Deja au prevazut construirea unor terenuri de sport. In Cehia sustin financiar campionate si divizii de fotbal, a mai adaugat Gavrea.

Trei fabrici... pentru inceput

Programul de investitii al Emerson la Cluj a fost dezvaluit doar pentru urmatorii trei ani, spune Gavrea. Astfel, prima fabrica va fi pusa in functiune pana la sfarsitului lui 2006 si va produce motoare electrice. In 2007, va fi realizata fabrica ce va produce scule profesionale, iar in 2008, va fi construita fabrica producatoare de generatoare pentru energiile neconventionale, adica pentru turbinele eoliene. Investitia pentru care au fost de acord sa semneze este de 75 milioane euro, dar reprezinta un calcul initial. Doar cantina va avea 2000 de metri patrati. Daca inmultim cu 500 euro cat costa realizarea constructiei, la care punem si centrul de cercetare pe care va avea patru nivele, si va totaliza 10.000 de metri patrati, si adaugam si cele trei fabrici, ajungem usor la 25 milioane euro care include doar costurile legate de constructii, a precizat Gavrea. Tot el mai spune ca exista deja indicii ca si alte divizii ale corporatiei sunt interesate de Cluj. Mai mult, negocierile initiale aveau in vedere ca Emerson sa achizitioneze 15 hectare de teren. El spune ca in prezent Emerson are o cerere uriasa pe piata pentru motoarele electrice si pentru generatoarele eoliene. Se intereseaza deja de posibilitatile de dezvoltare si au precizat clar ca vin doar daca le oferim si perspectiva extinderii afacerii lor la Cluj, a mai spus Gavrea.

Montupet, touch?!

Compania franceza Montupet a dorit si ea sa investeasca in Cluj la inceputul anului 2005. Hotararea de consiliu judetean care viza aceasta investitie de 120 de milioane la Cluj, a fost plasata pe lista la rubrica diverse. Consilierii judeteni au inclinat definitiv balanta in defavoarea Montupet, caruia i s-a cerut sa plateasca 8 euro pe metrul patrat de teren in parcul industrial Tetarom I.

Nici francezii nu au parut sa fie foarte hotarati pentru Cluj, cu toate avantajele acestuia cum ar fi apropierea la doar cateva sute de kilometri de granita cu UE, prin Ungaria, apropierea de uzinele Skoda din Slovacia pentru care produc piese si subansamble. Au facut aceeasi oferta si bulgarilor de la Russe, dar in final au vrut sa semneze doar pentru o investitie de 30 milioane dolari. Eu personal n-am auzit ca Montupet se intoarce la Cluj, a precizat Gavrea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri