In varianta in care Luca are cistig de cauza, actiunile Petrom vor fi cumparate de Credit Suisse. Ulterior, aceasta le va vinde, iar diferenta dintre acest pret si cel de cumparare va fi impartita, in mod egal, salariatilor. Ei nu vor vedea nici o actiune.
Liviu Luca a povestit, in exclusivitate pentru Cotidianul, mecanismul prin care Asociatia Salariatilor Petrom intentioneaza sa cumpere cele 8% din actiunile Petrom. Conform acestuia, a fost incheiat un acord cu banca Credit Suisse First Boston (CSFB) care va cumpara, de la Ministerul Economiei si Comertului (MEC), pachetul de 8% din actiunile Petrom. Banca plateste pentru aceste actiuni circa 235 de milioane de euro, imprumutind, practic, Asociatia Salariatilor. Liviu Luca sustine ca nu toti cei 73.000 de salariati reprezentati de PAS au bani sa-si cumpere pachetul, astfel incit de acest lucru se va ocupa CSFB. In continuare, banca va cauta un cumparator pentru intregul pachet de actiuni. Dupa vinzare banca isi va recupera imprumutul, iar diferenta de bani va fi impartita, insa tot de catre banca, direct salariatilor, in mod egal, pentru a fi evitata orice suspiciune.

In acest moment, noi reprezentam 73.000 de oameni. Dintre acestia, avem semnate conventii notariale cu 55.000, pentru ca aveam nevoie de jumatate plus unu pentru a putea avea imputernicire in AGA. Toata lumea crede ca noi cumparam niste actiuni ieftine, le vindem scump si vrem sa facem ceva cu diferenta. Banii nu vor intra, insa, in PAS sau in Petromservice, ci banca va cumpara direct actiunile, le va vinde tot banca si tot ei vor imparti oamenilor diferenta de bani, ne-a declarat Liviu Luca, a carui asociatie este consiliata in aceasta afacere de Sorin Ovidiu Vintu.

Va spun sincer ca nu as avea nimic impotriva sa fur 235 de milioane de euro, dar ce banca este nebuna sa imi dea mie pe mina acesti bani?, s-a intrebat Luca.

Daca statul nu doreste sa recurga la solutia propusa de PAS si considera ca este mai bine sa dea actiunile salariatilor, individual, atunci trebuie sa infiinteze o agentie la care sa vina toti cei 73.000 de oameni sa semneze contracte, este de parere Gheorghe Supeala, consilier in cadrul Petromservice. Acesta ne-a precizat, de asemenea, ca decizia va imbraca, cel mai probabil, forma unei ordonante de urgenta, care va modifica Legea privatizarii Petrom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri