Companiile din domeniul chimiei si petrochimiei considera ca acest sector, ce asigura 15% din PIB-ul Romaniei, va da faliment la 1 ianuarie 2007, din cauza obligatiei de a respecta normele UE privind protectia mediului. Mai exact, Executivul a aprobat saptamana trecuta un act normativ privind prevenirea si controlul integrat al poluarii, considerat de autoritatii ca fiind documentul ce transpune integral legislatia europeana in domeniul mediului. Acesta prevede obligatia agentilor economici de a indeplini anumite masuri ce presupun prevenirea sau, dupa caz, reducerea poluarii, ceea ce implica efectuarea unor investitii foarte mari in aproape toata industria romaneasca, mai ales in domenii precum chimia, petrochimia, industria energetica, ferme sau abatoare.

Potrivit oficialitatilor, 716 instalatii romanesti intra sub incidenta acestor reglementari si ar putea fi inchise dupa 1 ianuarie 2007, daca nu vor obtine autorizatii de mediu. Nu punem in discutie necesitatea respectarii obligatiilor de mediu care rezulta din acordul de integrare europeana a Romaniei, ci mediul de afaceri instabil si lipsa unor strategii sectoriale ce impiedica agentii economici sa construiasca planuri de afaceri pe termen mediu sau lung, a declarat Ioan Cezar Coraci, presedintele Federatiei patronatelor din ramura industriei chimice si petrochimice. Nu vrem bani de la Guvern, ci acel mediu economic care sa ne permita sa indeplinim atingem aceste cerinte. In prezent, acest lucru este imposibil. Energia electrica costa dublu fata de media europeana, cursul monedei nationale este impredictibil, si pana anul trecut, nici o banca nu acorda credite pe o durata mai mare de un an pentru investitii de mediu, a precizat Dumitru Constantin, presedintele Confederatiei Patronatelor din Industria Romaniei.

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a declarat recent ca firmele private din Romania care au angajamente de conformare la standardele europene de protectie a mediului au realizat, in primele trei trimestre ale anului 2005, investitii de mediu de doar circa un sfert din necesarul asumat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri