Tinerii fondatori ai Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) - organizatie nonguvernamentala ce promoveaza proiecte aerospatiale si alte activitati legate de domeniul aerospatial civil - incep sa fie curtati de straini. Dupa ce au obtinut, luna trecuta, un contract cu Ministerul Cercetarii/Agentia Spatiala Romana, pentru a dezvolta un sistem racheta cu aplicatii militare, ei vor infiinta o companie mixta cu firma PlanetSpace, finantata de multimiliardarul american de origine indiana Chirinjeev Kathuria.
Deocamdata, numele noii companii in care ARCA va avea 50 de procente, iar PlanetSpace un pachet egal nu a fost dat publicitatii, in discutiile legate de acest proiect folosindu-se sintagma The Company. Noua firma va fi creata la inceputul anului viitor, in scopul exploatarii comerciale a unui nou vehicul orbital, creat pe baza tehnologiilor folosite de cele doua firme, cu finantare asigurata de Chirinjeev Kathuria. Prima legatura cu americanii dateaza din 2004, cand echipa ARCA, inscrisa in competitia X-Prize, a fost invitata la Los Angeles.

In 1996, fundatia americana X-Prize a initiat o competitie internationala de astronautica, scopul fiind crearea unei noi generatii de vehicule suborbitale pilotate, necesare dezvolta-rii ulterioare a turismului spatial. Fon-datorul este Peter Diamandis, un antreprenor de succes si un pionier in domeniul exploatarii comerciale a spatiului cosmic.

Pana la data de 4 octombrie 2004, 26 de echipe din 7 tari - Argentina, Canada, Israel, Romania, Marea Britanie, Rusia si SUA - au concurat pentru premiul de 10 milioane de dolari oferit de Fundatia X-Prize. ARCA s-a inscris in competitie pe 16 octombrie 2002, la Congresul International de Astronautica desfasurat la Houston, pana la sfarsitul acestuia reusind sa devina unul dintre competitorii cotati cu sanse mari in finala. Cea mai importanta intalnire a echipelor participante in Competitia X-Prize a avut loc la Los Angeles, pe 17-18 aprilie 2004, la aceasta participand 12 echipe. Competitia a fost castigata, pe 4 octombrie 2004, de echipa Scaled Composites, cu ansamblul suborbital White Knight/ Space Ship One.

Noul vehicul va fi prezentat in ianuarie

In aprilie ne-am intalnit cu inginerul-sef al echipei Canadian Arrow. Am discutat si am constatat ca eram mai mult decat compatibili. S-a legat o amicitie intre noi, am tinut legatura, concentrandu-ne fiecare pe proiectul sau, si ne-am intalnit anul trecut, in octombrie, la New Mexico, isi aminteste Dumitru Popescu, presedintele ARCA. Atunci, acolo, s-a nascut ideea concreta de colaborare. Intre timp, Canadian Arrow s-a asociat cu dr. Chirinjeev Kathuria, un multimiliardar american de origine indiana, si au infiintat PlanetSpace. In New Mexico, la o masa impreuna, am decis sa punem bazele colaborarii noastre, povesteste presedintele ARCA.

Cu acea ocazie, s-a stabilit ca proiectul - care va dura trei ani - sa demareze la inceputul anului viitor. In mare, noi vom veni cu tehnologia noastra, ei cu tehnologiile lor si ceva bani, apoi se va merge pe un proiect de vehicul comun, mult mai performant decat tot ce s-a facut pana acum in sectorul privat. Detaliile vor fi oferite in ianuarie, la Chicago, precizeaza Dumitru Popescu.

Reprezentantii PlanetSpace sunt siguri ca vor fi primii care vor transporta pasageri in zboruri comerciale catre statii suborbitale si cred ca, in primii cinci ani de zbor, vor avea cel putin 2.000 de cetateni exploratori. Asa cum am creat PlanetSpace ca o organizatie la nivel global, am invitat colaboratorii romani intr-un parteneriat strategic, pentru a depasi impreuna frontierele acestui business, declara saptamana trecuta Chirinjeev Kathuria, presedintele PlanetSpace. Impreuna cu ARCA, PlanetSpace este gata sa mearga mai departe, sa-si depaseasca limitele, a punctat si Geoff Sheerin, presedintele Canadian Arrow.

Contract pentru combaterea terorismului

ARCA este o asociatie neguvernamentala, inregistrata oficial in 1999, cand mai multi studenti ai Facultatii de Inginerie Aerospatiala din Bucuresti au decis sa schimbe ceva in privinta nivelului scazut al activitatilor spatiale din Romania. Eram cu totii pasionati de constructii aeronautice. Mai din proiecte, mai din realizari practice, incet-incet, a inceput sa iasa ceea ce ne doream, isi aminteste presedintele asociatiei. ARCA a devenit o echipa unita si, in ciuda bugetului mic din primii ani, a reusit sa faca progrese importante in cercetarea aerospatiala.

Principala realizare a fost reprezentarea Romaniei in cea mai ambitioasa competitie adresata sectorului privat in astronautica: X-Prize. In momentul de fata, asociatia numara 40 de membri, dar cei care lucreaza efectiv in proiectele angajate sunt doar 10-12.
La X-Prize, ARCA a reusit lansarea rachetei Demonstrator 2B, inregistrandu-se cu aceasta ocazie cea mai ridicata viteza din competitie cu un vehicul cu combustibil lichid lansat de la sol. Demonstratia a fost de bun augur. Pe baza acelor rezultate, in urma unei demonstratii efectuate in poligonul de la Capul Midia, Asociatia a obtinut un contract cu Ministerul Cercetarii. In 2004, noi am lansat cu succes racheta Demonstrator 2B. Am facut o propunere Ministerului Cercetarii de a realiza, in cadrul programului de securitate, un sistem-tinta, ce simuleaza aparate agresoare, care zboara la altitudini mici cu viteze foarte mari. Acest contract a fost deja semnat, este incheiat pe un an si, din punct de vedere financiar, lucrurile sunt clare, a declarat, pentru SFin, Dumitru Popescu.

Referindu-se la acest proiect, presa internationala a relatat faptul ca sistemul se numeste STRACAAT si va fi utilizat pentru a simula tinte aeriene, ca in cazurile unor atacuri de avioane sau elicoptere. Agentia Spatiala Romana a aratat ca sistemul va fi folosit la antrenamente in combaterea amenintarilor aeriene teroriste sau clasice. Conform ziarelor de peste Ocean, ARCA va dezvolta un nou concept low-cost de vehicul suborbital, numit Stabilo. Testele pentru motor sunt programate pentru luna martie a anului viitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri