Desi nu sint inca proprietari cu acte si exista posibilitatea sa nu devina, cei care au cumparat rafinaria se ofera, intr-un act suspect de bunavointa, sa plateasca, esalonat, doua treimi din datoriile rafinariei. Finantele zic pas.
RAFO Onesti a prezentat Ministerului Finantelor o propunere de plata a unor datorii de 6.000 de miliarde de lei vechi (200 de milioane de dolari), urmind sa achite imediat 15-20% din suma, iar restul in 72 de rate lunare egale, adica in sase ani. Propunerea a fost prezentata de ieri de catre Marin Anton, care s-a recomandat manager general al RAFO si reprezentant al noilor actionari majoritari ai RAFO, grupul Vienna Capital Partners. Anton a spus ca oferta este sustinuta financiar de firma Calder-A International, membra a grupului amintit, in ciuda faptului ca, in acte, actionarul majoritar al rafinariei este grupul Balkan Petroleum (BKP), controlat de omul de afaceri Marian Iancu.

Contract nul de vinzare

In iulie, Calder-A si BKP au semnat un act de vinzare-cumparare, prin care Calder a cumparat pachetul majoritar de actiuni la RAFO, a spus Anton, care nu a precizat si valoarea tranzactiei. Contractul n-are insa nici un efect deocamdata, pentru ca trebuie ca si AVAS sa-si dea acordul (RAFO este in procedura de post-privatizare) si, pina ieri, institutia nu a avizat tranzactia. Anton a spus ca a trimis AVAS documentatia si ca asteapta un raspuns. In plus, desi exista un sechestru asigurator asupra pachetului de actiuni, contestat in instanta, dar care, in principiu, face imposibila vinzarea lui, Anton a spus ca cei de la Calder si-au asumat riscul de a fi cheltuit bani degeaba. Si ca ei isi asuma si riscul de a plati datoriile catre Finante, desi nu stiu daca AVAS le va permite sau nu sa devina proprietarii RAFO.

3.000 de miliarde ramin

Oferta noilor patroni ai RAFO vizeaza plata a doar 6.000 de miliarde si nu a intregii datorii catre stat, cifrata la circa 9.000 de miliarde. Anton a spus ca diferenta de 3.000 de miliarde reprezinta majorari si penalitati la datoria istorica, pe care ei nu si le asuma. Oficial, Ministerul Finantelor nu a prezentat inca un punct de vedere, dar surse din cadrul institutiei spun ca este putin probabil ca oferta celor de la RAFO sa fie acceptata. Nu exista cadru legal pentru asa ceva si, in plus, daca toti ceilalti trebuie sa plateasca totul la timp si n-au primit nici o inlesnire, nu vad de ce am face aici o exceptie, ne-au spus sursele noastre. Din misteriosul grup Vienna Capital (despre care Anton spune ca n-are nici o legatura cu fratii Iancu) fac parte, alaturi de Calder-A din Cipru, firma ucraineana Alfa Oil si Expanet Trading, companie care are acum un contract de procesare a titeiului la RAFO. Alfa Oil a facut si in vara o propunere de preluare a RAFO, nefinalizata insa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri